Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanca USA v Budapešti prijal Semjén, vydali strohé vyhlásenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Bolo mi potešením stretnúť sa dnes s podpredsedom vlády Zsoltom Semjénom, napísal David Pressman, ktorý do Budapešti pricestoval 2. septembra.

Budapešť 8. novembra (TASR) - Maďarský vicepremiér Zsolt Semjén prijal v pondelok večer veľvyslanca Spojených štátov v Maďarsku Davida Pressmana a diskutoval s ním o možnostiach posunu vzťahov medzi Spojenými štátmi a Maďarskom. Americké veľvyslanectvo to uviedlo na svojom účte na Facebooku, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Internetové vydanie denníka Népszava v tejto súvislosti v utorok uviedlo, že zo strohých správ o schôdzke nevyplýva, či Pressman a Semjén hovorili aj o kauze minulotýždňovej návštevy dvoch sudcov – členov maďarskej Celoštátnej súdnej rady (OBT) – na americkej ambasáde. Túto návštevu podľa Népszavy ostro kritizovali "propagandistické médiá riadené vládnou stranou Fidesz".

O pondelkovej schôdzke s veľvyslancom v budínskej budove bývalého karmelitánskeho kláštora, v ktorom sídli úrad predsedu vlády, Semjén na Facebooku uviedol iba toľko, že prerokovali maďarsko-americké vzťahy.

"Bolo mi potešením stretnúť sa dnes s podpredsedom vlády Zsoltom Semjénom. Mali sme rozsiahlu a produktívnu diskusiu o tom, ako posunúť vzťahy medzi USA a Maďarskom," napísal Pressman, ktorý do Budapešti pricestoval 2. septembra.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v septembri povedal, že Pressman hovorí o Maďarsku nezmyselné a hanlivé veci. "Naozaj dúfam, že tu v Budapešti nebude chcieť pokračovať v tejto praxi. Ak dokážeme dospieť k vzájomnému rešpektu, potom budeme mať skvelú spoluprácu," dodal vtedy Szijjártó.

Pressman ešte pred odchodom do Maďarska hovoril o znepokojujúcom vplyve Moskvy a Pekingu na Budapešť.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)