Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pre kauzu francúzskych ponoriek zrušili debaty o príprave TTC

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v rozhovore pre stanicu CNN uviedla, že zaobchádzanie, ktorému bolo Francúzsko v tomto prípade vystavené, je neprijateľné.

Brusel 21. septembra (TASR) - Veľvyslanci členských štátov pri Európskej únii (COREPER) odložili prípravné rozhovory zamerané na prvé stretnutie Rady EÚ-USA pre obchod a technológiu (TTC), ktorá má zasadnúť 29. septembra v Pittsburghu. Stalo sa tak na protest proti dohode Washingtonu o dodávke ponoriek s Austráliou na úkor Francúzska, uviedla v utorok tlačová agentúra Reuters.

Spresnila, že zmeny v stredajšom programe rokovaní veľvyslancov jej potvrdili najmenej dvaja európski diplomati. Pôvodný plán rokovaní pripravený slovinským predsedníctvom v Rade EÚ obsahoval debaty o TTC, podľa nemenovaných diplomatov k zmene došlo po žiadosti zo strany Európskej komisie (EK).

Ustanovujúca schôdza Rady EÚ-USA, ktorá je jedným z výsledkov summitu EÚ a USA z júna tohto roka, sa má konať na budúci týždeň v Pittsburghu v americkom štáte Pensylvánia.

Avšak podľa týždenníka Politico Európska komisia v súvislosti s kontraktom na ponorky, ktorý sklamal nielen Francúzsko, ale ohrozil aj záujmy EÚ, zvažuje, či nemá odložiť zasadnutie TTC. Význam Rady EÚ-USA pre obchod a technológiu pritom nikto nespochybňuje, lebo tento formát má schváliť spoločné transatlantické normy pre polovodiče či umelú inteligenciu, od čoho závisí technologický rozvoj.

Rozhodnutie Austrálie zrušiť kontrakt s Francúzskom na dodávku 12 dieselových ponoriek a v rámci dohody s USA a Spojeným kráľovstvom, známej ako AUKUS, uprednostniť americké ponorky na jadrový pohon vyvolalo v Paríži pobúrenie. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v rozhovore pre stanicu CNN uviedla, že zaobchádzanie, ktorému bolo Francúzsko v tomto prípade vystavené, je "neprijateľné".

"S jedným z našich členských štátov sa zaobchádza spôsobom, ktorý je neprijateľný, a preto chceme vedieť, čo sa stalo a prečo," uviedla von der Leyenová a spresnila, že EÚ sa k "normálnym vzťahom" s Washingtonom nevráti, kým USA neodpovedia na niektoré otvorené otázky. Šéfka eurokomisie priznala, že v Európe cítiť sklamanie z toho, ako sa táto záležitosť riešila. "Priatelia a spojenci a partneri spolu hovoria... najmä o otázkach spoločného záujmu. Toto sa očividne nestalo," uviedla kriticky na adresu Spojených štátov.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)