Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanec EÚ v Bielorusku musí odísť z funkcie, nepredĺžili mu víza

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Schuebel (64) vedie misiu EÚ v Minsku od roku 2019. V súvislosti s bieloruskými prezidentskými voľbami z augusta 2020 kritizoval "zjavné porušovanie ľudských práv a medzinárodného práva".

Minsk 11. októbra (TASR) - Nemecký veľvyslanec Európskej únie v Bielorusku Dirk Schuebel musí po troch rokoch odísť zo svojej funkcie v Minsku, keďže tamojšie úrady sa rozhodli, že mu víza a akreditáciu o ďalší rok nepredĺžia. Schuebel o tom informoval v pondelok večer na sociálnej sieti Facebook, píše agentúra DPA.

Schuebel (64) vedie misiu EÚ v Minsku od roku 2019. V súvislosti s bieloruskými prezidentskými voľbami z augusta 2020 kritizoval "zjavné porušovanie ľudských práv a medzinárodného práva". Ako uviedol, hlasovanie bolo sprevádzané "neustálym násilím voči nevinným ľuďom".

Vo voľbách, ktoré nazval "sfalšovanými", podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko. Následne vypukli v krajine hromadné protesty, ktoré boli brutálne potlačené a mnohí členovia bieloruskej opozície sa museli uchýliť do exilu v zahraničí.

DPA pripomína, že Európska únia Lukašenka ako hlavu štátu neuznáva a podporuje demokratické hnutie a opozičnú vodkyňu Sviatlanu Cichanovskú žijúcu v exile.

Schuebel uviedol, že v Bielorusku sa momentálne nachádza viac ako 1340 politických väzňov, pričom EÚ žiada ich okamžité a bezpodmienečné prepustenie. Apeloval najmä na prepustenie aktivistu v oblasti ľudských práv Alesa Biaľackého, ktorý sa minulý piatok stal laureátom Nobelovej ceny za mier. Ďalšími ocenenými boli ruská ľudskoprávna organizácia Memorial a ukrajinská organizácia Centrum pre občianske slobody (CCL; CHS, Centr hromaďanskych svobod).

Schuebel priblížil, že minulý týždeň bol nominovaný na post osobitného vyslanca EÚ pre Východné partnerstvo. Táto funkcia zahŕňa okrem iného snahy o posilňovanie občianskej spoločnosti v bývalých sovietskych republikách.

Post veľvyslanca EÚ v Bielorusku bude dočasne zastávať Evelina Schulzová, dodal Schuebel v príspevku na Facebooku.