Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanec Prokopčuk: Ukrajina je Rumunsku vďačná za významnú pomoc

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Veľvyslanec tiež uviedol, že jeho krajina je odhodlaná uskutočniť reformy potrebné na jej začlenenie do európskeho a euroatlantického spoločenstva.

Bukurešť 25. augusta (TASR) - Ukrajina je vďačná Rumunsku za významnú pomoc poskytovanú už od prvého dňa vojny, vyhlásil v stredu večer ukrajinský veľvyslanec v Bukurešti Ihor Prokopčuk. Povedal to počas slávnosti zorganizovanej pri príležitosti Dňa nezávislosti Ukrajiny od Sovietskeho zväzu, presne šesť mesiacov po napadnutí Ukrajiny Ruskom. Vo štvrtok o tom informovala rumunská tlačová agentúra Agerpres.

Veľvyslanec tiež uviedol, že jeho krajina je odhodlaná uskutočniť reformy potrebné na jej začlenenie do európskeho a euroatlantického spoločenstva.

"Cením si, že dnes nad ministerstvom zahraničných vecí Rumunska veje ukrajinská vlajka a že jeho sídlo, ako aj budovy parlamentu a vlády sú vysvietené vo farbách ukrajinskej vlajky. Po 24. februári prekročilo ukrajinsko-rumunské štátne hranice približne 1,5 milióna ukrajinských občanov a desaťtisíce z nich našli dočasné útočisko na rumunskom území. Ukrajina je Rumunsku vďačná za významnú pomoc poskytovanú už od prvého dňa vojny. Predovšetkým rumunská vláda a rumunská spoločnosť poskytujú Ukrajine humanitárnu pomoc. Na území Rumunska fungujú centrá medzinárodnej pomoci. Rumunsko zariaďuje a umožňuje ukrajinský vývoz," vypočítal v prejave jednotlivé druhy rumunskej pomoci ukrajinský diplomat.