Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanec USA: Maďarsko tvrdohlavo udržiava spojenectvo s Ruskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Podľa servera index. hu diplomat pomerne ostro kritizoval proruskú politiku maďarskej vlády v prejave na recepcii usporiadanej na počesť americko-maďarskej vedeckej spolupráce.

Budapešť 7. júna (TASR) - Maďarsko tvrdohlavo udržiava a ešte aj posilňuje svoje spojenectvo s Ruskom, vyhlásil v stredu v Budapešti veľvyslanec USA v Budapešti David Pressman. Podľa servera index.hu diplomat pomerne ostro kritizoval proruskú politiku maďarskej vlády v prejave na recepcii usporiadanej na počesť americko-maďarskej vedeckej spolupráce, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Zatiaľ čo Maďarsko posilňuje svoje vzťahy s Moskvou, obrovská vlna vody zničenej priehrady Nova Kachovka nedávno prinútila desaťtisíce ľudí opustiť svoje domovy v Chersone a jeho okolí," povedal veľvyslanec.

Podľa jeho slov je zrejmé, že túto vojnu začalo Rusko. Bolo to Rusko, ktoré napadlo túto oblasť Ukrajiny a priehrada bola pod ruskou kontrolou, dodal.

"Je tiež zrejmé, že práve cez víkend označil minister zahraničných vecí Péter Szijjártó Rusko za spoľahlivého energetického partnera Maďarska, ktorého nemožno nahradiť. Tento moment má pre región a svet obrovský význam," konštatoval americký veľvyslanec. Podčiarkol, že je nesprávne naďalej sa spoliehať na Rusko, ktoré sa pokúša zlikvidovať svojho demokratického suseda.

V prejave Pressman podotkol, že napriek zdanlivej priepasti medzi Spojenými štátmi a Maďarskom existuje aj radostný prvok v ich vzťahoch. Je ním spolupráca vo vesmírnom výskume, ktorá je podľa jeho vyjadrenia vrcholom americko-maďarských vzťahov. "Spojené štáty sú hrdé na spoluprácu medzi Maďarskom a americkou spoločnosťou Axiom Space, ktorej cieľom je vyslať maďarského astronauta na Medzinárodnú vesmírnu stanicu v roku 2024," uzavrel veľvyslanec USA.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)