Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanec USA v Líbyi navštívil po prvý raz túto krajinu

Chalífa Haftar, archívna snímka Foto: TASR/AP

Podľa veľvyslanectva sa Norland stretol s Haftarom, aby "opätovne potvrdiť dôležitosť dohody o urovnaní konfliktu".

Tripolis 19. februára (TASR) - Veľvyslanec USA v Líbyi Richard Norland uskutočnil v utorok svoju prvú návštevu tejto severoafrickej krajiny. Na východe Líbye sa stretol s veliteľom Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífom Haftarom, ktorý vedie útok na metropolu Tripolis situovanú na západe. Informoval o tom spravodajský server Libya Herald s odvolaním sa na veľvyslanectvo USA v Líbyi dočasne sídliace v Tunise.

Podľa veľvyslanectva sa Norland stretol s Haftarom, aby "opätovne potvrdiť dôležitosť dohody o urovnaní konfliktu". Veľvyslanec "upozornil na záväzok generála Haftara k trvalému prímeriu a zopakoval záväzok účastníkov schôdzky v Berlíne k deeskalácii, zbrojnému embargu a politickému riešeniu konfliktu".

Veľvyslanectvo ďalej uviedlo, že Norland sa teší na návštevu hlavného mesta Líbye a na stretnutie s premiérom medzinárodne uznanej vlády Fájizom Sarrádžom, a to "hneď, ako to umožní bezpečnostná situácia".

Agentúra Reuters poznamenala, že išlo o prvú návštevu amerického veľvyslanca v Líbyi od roku 2012. Pri útoku islamistov na americký konzulát v meste Benghází v septembri 2012 zahynuli americký veľvyslanec v Líbyi Christopher Stevens a traja ďalší Američania.