Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanectvo USA: Nemocnice v Tanzánii sú údajne preplnené

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obmedzená kapacita nemocníc v celej Tanzánii by podľa vyhlásenia mohla viesť k oneskorenému poskytovaniu lekárskej starostlivosti osobám v ohrození života.

Dar es Salaam 14. mája (TASR) – Nemocnice v Tanzánii sú ochromené "exponenciálnym nárastom" prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom. Riziko nákazy je "mimoriadne vysoké" v hlavnom meste Dar es Salaam a jeho okolí, tvrdí podľa denníka The Guardian veľvyslanectvo USA v tejto východoafrickej krajine v nezvyčajne kritickom vyhlásení zverejnenom v stredu večer.

Obmedzená kapacita nemocníc v celej Tanzánii by podľa vyhlásenia mohla viesť k oneskorenému poskytovaniu lekárskej starostlivosti osobám v ohrození života, a to aj pacientom s COVID-19.

Dokument sa však nezmieňuje o kritike tanzánijských orgánov, ktoré majú zamlčiavať skutočný rozsah epidémie.

Ešte 29. apríla hlásili tanzánijské úrady 480 prípadov nákazy a 21 úmrtí na COVID-19. Odvtedy neboli zverejnené nové údaje.

Prezident Tanzánie John Magufuli pandémiu spochybňuje a obviňuje zdravotníkov z jej zveličovania. Napríklad kostoly, reštaurácie a bary sú v krajine otvorené bez obmedzenia.

Začiatkom apríla Magufuli tvrdil, že testovacie súpravy na COVID-19 nie sú spoľahlivé, pretože do jedného laboratória anonymne zaslal vzorky odobraté z kozy, vtáka a papáje, pričom mu oznámili, že sú pozitívne. Následne dal laboratórium zavrieť a odvolal jeho riaditeľa.

Šéf Afrického centra pre kontrolu chorôb John Nkengasong tvrdenia o nespoľahlivosti testovacích súprav odmietol a vyzval Tanzániu, aby poskytla aktuálne informácie o pandémii.