Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanectvo USA vyzýva svojich občanov, aby opustili územie Ruska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ambasáda apelovala, aby sa občania USA vyhýbali akýmkoľvek politickým a iným protestným akciám a nefotografovali počas nich policajtov.

Moskva/Londýn 28. septembra (TASR) - Veľvyslanectvo USA v Moskve vyzvalo občanov Spojených štátov, aby z dôvodu vyhlásenej mobilizácie okamžite opustili Rusko. Informovala o tom v stredu britská stanica BBC.

"Občania USA by nemali cestovať do Ruska a tí, ktorí tam žijú alebo sa tam nachádzajú, by mali Rusko okamžite opustiť," kým ešte je možnosť cestovať komerčnými linkami, uvádza sa vo vyhlásení veľvyslanectva.

Veľvyslanectvo USA v Moskve súčasne vyjadrilo obavy, že ruské úrady nemusia uznať dvojaké občianstvo Ruska a Spojených štátov. Ľuďom s takýmito dokladmi by pritom mohli odoprieť prístup ku konzulárnej pomoci amerického zastupiteľského úradu, zabrániť im opustiť Rusko a povolať ich na vojenskú službu.

Ambasáda tiež občanom USA pripomenula: "V Rusku nie je zaručené právo na pokojné zhromažďovanie ani sloboda prejavu".

Apelovala, aby sa občania USA vyhýbali akýmkoľvek politickým a iným protestným akciám a nefotografovali počas nich policajtov.

Veľvyslanectvo varovalo, že v nedávnej minulosti došlo k prípadom, keď ruské úrady zatkli občanov USA, ktorí sa zúčastnili na demonštráciách v Rusku.

Svojich občanov, ktorí sa nachádzajú v Rusku, vyzvali na čo najskorší návrat do vlasti aj vlády Bulharska, Poľska a Estónska. Varovali aj pred cestami do Ruska.