Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Veľvyslankyňa Ukrajiny chce zistiť, čo povedal Orbán pápežovi o vojne

Maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval do Vatikánu na stretnutie s pápežom Františkom vo štvrtok 21. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Nepopová konštatovala, že je problém, ak má Orbán už týždne nejaké informácie o ukončení vojny, no nepodelil sa o ne s dotknutou stranou.

Budapešť 3. mája (TASR) - Ukrajinská veľvyslankyňa v Budapešti Ľubov Nepopová požiadala v utorok maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa o stretnutie, aby získala informácie o tom, čo presne povedal premiér Viktor Orbán pápežovi Františkovi o ukončení vojny na Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server azonnali.hu.

"Vieme, že naši partneri majú často viac informácií ako my, bolo by dôležité, aby sme sa k nim dostali. Z hľadiska ukončenia vojny by bolo dôležité, aby sme vedeli o takýchto plánoch," povedala veľvyslankyňa pre azonnali.hu.

Orbán počas aprílovej návštevy vo Vatikáne pápežovi Františkovi údajne povedal, že Rusi plánujú ukončiť vojnu na Ukrajine 9. mája. Najvyšší pontifex to povedal v rozhovore pre taliansky denník Corriere Della Sera, ktorý bol zverejnený v utorok.


"Orbán, keď som ho stretol (21. apríla), mi povedal, že Rusi majú plán, že 9. mája bude po všetkom. Dúfam, že je to tak... Som pesimista, ale musíme urobiť všetky možné gestá na zastavenie vojny," uviedol pápež pre taliansky denník.

Nepopová konštatovala, že je problém, ak má Orbán už týždne nejaké informácie o ukončení vojny, no nepodelil sa o ne s dotknutou stranou. "Chcem získať informácie z oficiálnych zdrojov," zdôraznila ukrajinská veľvyslankyňa.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)