Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Veľvyslankyňa USA: Rusko má v úmysle vymazať Ukrajinu z mapy sveta

Na snímke americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Foto: TASR/AP

Lavrov v nedeľu na summite Ligy arabských štátov (LAŠ) v egyptskej Káhire povedal, že celkovým cieľom Moskvy na Ukrajine je oslobodiť jej ľud od neprijateľného kyjevského režimu.

New York 30. júla (TASR) - Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová v piatok vyhlásila, že už nemôžu byť žiadne pochybnosti o tom, že Rusko má v úmysle rozobrať Ukrajinu a "úplne ju vymazať z mapy sveta". Informácie priniesla v sobotu tlačová agentúra AP.

Thomasová Greenfieldová pred Bezpečnostnou radou OSN povedala, že Spojené štáty pozorujú čoraz viac náznakov, že Rusko kladie základy pre pokus o anektovanie východoukrajinských oblastí, Doneckej a Luhanskej, ako aj južnej Chersonskej a Záporožskej. Podľa veľvyslankyne v okupovaných oblastiach tiež Moskva dosadzuje svojich "nezákonných predstaviteľov s cieľom usporiadať tam falošné referendá alebo nariadiť dekrétmi pripojenie k Rusku".

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov "dokonca vyhlásil, že toto je vojnový cieľ Ruska", dodala Thomasová Greenfieldová.

Lavrov v nedeľu na summite Ligy arabských štátov (LAŠ) v egyptskej Káhire povedal, že celkovým cieľom Moskvy na Ukrajine je oslobodiť jej ľud od "neprijateľného kyjevského režimu".