Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Venezuela a Kolumbia opäť otvorili pozemné hranice

Na snímke venezuelský kamión ozdobený venezuelskou vlajkou a balónmi prechádza po moste Simóna Bolívara počas slávnostného znovuotvrorenia mosta nákladnej doprave medzi kolumbískym mestom Cúcuta a venezuelským San Antonio del Táchira 26. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Venezuela dlhodobo čelí vážnej politickej a hospodárskej kríze. Krajinu opustilo viac ako šesť miliónov ľudí, asi tretina z nich žije v susednej Kolumbii.

Bogota 26. septembra (TASR) - Venezuela a Kolumbia v pondelok opätovne otvorili svoje spoločné pozemné hranice. Stalo sa tak po nedávnom obnovení diplomatických vzťahov. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Ide o historický deň pre krajinu, pre región a pre Ameriku vo všeobecnosti," povedal kolumbijský prezident Gustavo Petro. Prvé nákladné vozidlo prešlo po moste Simóna Bolívara prvýkrát po siedmich rokoch. Obnoviť sa majú aj komerčné lety.

K postupnému zbližovaniu medzi juhoamerickými štátmi prispelo 19. júna Petrovo zvolenie za prvého ľavicového prezidenta v Kolumbii.

Venezuela prerušila vzájomné vzťahy v roku 2019. Kolumbia pod vedením bývalého pravicového prezidenta Ivána Duqueho - spolu s desiatkami ďalších krajín - odmietla prijať znovuzvolenie Nicolása Madura za prezidenta a namiesto neho uznala opozičného vodcu Juana Guaidóa.

Spoločnú 2000 kilometrov dlhú pozemnú hranicu uzavreli, neskôr otvorili iba pre chodcov. Prvýkrát bola uzavretá v roku 2015 pre pašovanie lacného tovaru z Venezuely do Kolumbie a vypuknutí bojov medzi venezuelskými vojakmi a kolumbijskými pašerákmi.

Venezuela dlhodobo čelí vážnej politickej a hospodárskej kríze. Krajinu opustilo viac ako šesť miliónov ľudí, asi tretina z nich žije v susednej Kolumbii.