Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Venezuela a Kolumbia si nominovali nových veľvyslancov

Na archívnej snímke z 19. januára 2022 venezuelský šéf diplomacie Félix Ramón Plasencia gestikuluje počas tlačovej konferencie v Caracase. Foto: TASR/AP

V dôsledku prerušenia diplomatických vzťahov boli zatvorené veľvyslanectvá i konzuláty týchto dvoch susedných krajín a bolo medzi nimi prerušené i letecké spojenie.

Caracas 12. augusta (TASR) - Venezuela a Kolumbia si vo štvrtok nominovali svojich nových veľvyslancov v Bogote a Caracase. Ide o prvý krok v normalizácii vzťahov medzi týmito krajinami po inaugurácii nového kolumbijského prezidenta Gustava Petra. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že bývalý minister zahraničných vecí Félix Plasencia požiadal kolumbijskú vládu o svoje poverenie a čoskoro bude v Bogote.

Petro, prvý ľavicový kolumbijsky prezident, sa počas predvolebnej kampane zaviazal okamžite zvrátiť rozhodnutie bývalého kolumbijského prezidenta Ivána Duqueho prerušiť diplomatické styky s Venezuelou. Exprezident odmietol uznať znovuzvolenie Madura do prezidentskej funkcie za legitímne. Kolumbia vtedy spolu so Spojenými štátmi a ďalšími 50 krajinami uznala za legitímneho venezuelského prezidenta opozičného lídra Juana Guaidóa.

"V reakcii na tento krok venezuelskej vlády som vymenoval veľvyslanca, ktorý bude poverený (aj) normalizáciou diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami," povedal Petro. Kolumbijským veľvyslancom v Caracase bude bývalý senátor Armando Benedetti. Veneyuela a Kolumbia tiež oznámili zámer obnoviť vojenskú spoluprácu.

"Budeme pokračovať krok za krokom a bezpečným tempom, aby sme napredovali smerom k obnove a rekonštrukcii politických, diplomatických a obchodných vzťahov," povedal Maduro v štátnej televízii.

V dôsledku prerušenia diplomatických vzťahov boli zatvorené veľvyslanectvá i konzuláty týchto dvoch susedných krajín a bolo medzi nimi prerušené i letecké spojenie. Určité obdobie medzi rokom 2019 a októbrom 2021 boli dokonca uzavreté medzi oboma štátmi aj pozemné hranice.