Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Venezuela čaká na dodávku ruskej vakcíny Sputnik Light

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo Venezuele podľa oficiálnych údajov od začiatku pandémie zaznamenali viac ako 209 000 prípadov nákazy a viac ako 2300 úmrtí.

Caracas 12. mája (TASR) - Do Venezuely by mala "čoskoro" doraziť dodávka ruskej jednodávkovej vakcíny proti koronavírusu Sputnik Light. Oznámil to tamojší prezident Nicolás Maduro, ktorého v stredu citovala agentúra Reuters. Podľa Madura to prispeje k zrýchleniu očkovacej kampane vo Venezuele.

Tempo očkovania sa podľa neho zvýši už v máji, a potom v júni až auguste by mala nasledovať rozsiahla "vakcinačná ofenzíva". Cieľom venezuelskej vlády je do augusta zaočkovať 70 percent zo zhruba 30 miliónov obyvateľov krajiny, uviedol Maduro v utorkovom televíznom prejave.

Do Venezuely doposiaľ dorazilo 1, 4 milióna dávok vakcín z Ruska a Číny, vyplýva z údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

Krajina má okrem toho záujem aj o jednodávkovú vakcínu od americkej spoločnosti Johnson & Johnson (J&J), avšak stále čaká na podrobnejšie informácie o jej možných vedľajších účinkoch. Očkovacie látky J&J by Venezuela mohla dostať prostredníctvom programu COVAX, ktorého cieľom je pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zaručiť distribúciu vakcín aj do chudobnejších štátov sveta.

Úrady v Caracase naopak odmietajú očkovaciu látku proti koronavírusu od firmy AstraZeneca, a to pre jej mimoriadne zriedkavé možné vedľajšie účinky, medzi ktorými je aj tvorba krvných zrazenín.

Vo Venezuele podľa oficiálnych údajov od začiatku pandémie zaznamenali viac ako 209 000 prípadov nákazy a viac ako 2300 úmrtí. Kritici tamojšieho režimu však tvrdia, že pre nedostatok testovania a netransparentnosť tamojšej vlády je skutočný počet prípadov oveľa vyšší.