Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Výpadok elektriny postihol celý Caracas aj ďalšie mestá

Prezident Nicolás Maduro aj tentoraz povedal, že to bola sabotáž voči jeho vláde. Foto: TASR/AP

Kým bol Caracas ponorený do tmy, bolo počuť, ako ľudia búchajú v otvorených oknách do hrncov a panvíc - toto je ich častý a tradičný spôsob protestu.

Caracas 3. decembra (TASR) - Výpadok elektriny postihol nakrátko v pondelok večer celú venezuelskú metropolu Caracas a ďalšie mestá po celej krajine.

Informovali o tom dnes tlačové agentúry AP a Reuters, ktoré sa odvolávali na obyvateľov a venezuelských predstaviteľov. Išlo o druhý masívny výpadok tento rok a prezident Nicolás Maduro aj tentoraz povedal, že to bola sabotáž voči jeho vláde.

Elektrina vypadla v Caracase a ďalších mestách čoskoro po 20.00 h miestneho času (01.30 h SEČ).

V Caracase sa začala vracať do desiatich minút a minister pre elektrickú energiu Jesse Chacón neskôr v štátnej televízii uviedol, že bola obnovená vo väčšine metropoly, ale stále nefunguje v niekoľkých regiónoch. Tie však nespresnil.

Kým bol Caracas ponorený do tmy, bolo počuť, ako ľudia búchajú v otvorených oknách do hrncov a panvíc - toto je ich častý a tradičný spôsob protestu.

Minister pre energetiku vyhlásil, že výpadok elektriny vznikol v strednej časti Venezuely, teda na rovnakom mieste, kde došlo k poruche aj v septembri a tá vyradila "z prevádzky" až 70 percent krajiny. Prezident Maduro vtedy vyhlásil, že za ťažkosťami môžu byť jeho politickí odporcovia. Musel povolať ozbrojené sily, aby sa postarali o bezpečnosť, kým nebude elektrina obnovená.

Hoci má Venezuela najväčšie preukázané zásoby ropy na svete, v posledných rokoch ju sužujú výpadky elektriny. Hlavné mesto bolo však až doteraz najhorších problémov ušetrené.

Výpadky nepostihujú tiež ropné rafinérie, ktorým dodávajú elektrinu samostatné generátory.