Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Guaidó žiadal vytvorenie venezuelskej vlády pre mimoriadne situácie

Juan Guaidó, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Zdôraznil však, že členom vlády pre mimoriadne situácie nemôže byť venezuelský prezident Nicolás Maduro.

Buenos Aires 29. marca (TASR) - Líder venezuelskej opozície Juan Guaidó v sobotu v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 žiadal vytvorenie vlády pre mimoriadne situácie, v ktorej budú mať zastúpenie všetky strany politického spektra. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

"Vzhľadom na situáciu vo Venezuele, ktorá sa z dôvodu pandémie zhorší, predkladám krajine požiadavku vytvoriť vládu pre mimoriadne situácie a zaviesť do platnosti plán Josého Maríu Vargasa s cieľom riešiť mimoriadnu situáciu," napísal Guaidó na Twitteri.

José María Vargas, podľa ktorého je plán pomenovaný, bol lekár a prezident Venezuely v rokoch 1835-36, uvádza na svojej webovej stránke denník El Nacional.

Guaidó pripomenul realistický prístup a zodpovednosť. "Toto nie je politická záležitosť, ale humanitárna," povedal.

Zdôraznil však, že členom vlády pre mimoriadne situácie nemôže byť venezuelský prezident Nicolás Maduro.

Ministerstvo spravodlivosti USA vo štvrtok vznieslo obvinenia voči Madurovi a ďalším členom jeho vlády z "narkoterorizmu". Spojené štáty ponúkajú 15 miliónov dolárov za informácie, ktoré povedú k zatknutiu venezuelského prezidenta.

Guaidó sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny s tým, že chce zosadiť nelegitímne znovuzvoleného Madura. Ten zvíťazil v sporných prezidentských voľbách v roku 2018, čím zostal vo funkcii na druhé volebné obdobie.

Guaidóa za dočasného prezidenta uznalo viac ako 50 krajín sveta vrátane USA. Maduro má na svojej strane venezuelskú armádu, Kubu, Čínu a Turecko.

Venezuela čelí dlhodobej humanitárnej kríze, ľudia trpia okrem iného nedostatkom liekov a zdravotníckeho materiálu. Obavy, či Madurova vláda bude schopná kontrolovať šírenie vírusu, vyvoláva aj nedostatočné vybavenie nemocníc a upadajúci systém verejného zdravotníctva v krajine.

Maduro v súvislosti s nákazou koronavírusom nariadil 17. marca karanténu na celom území Venezuely.