Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Venezuela obvinila z terorizmu Američanov, ktorí sa pokúsili o inváziu

Venezuelský prezident Nicolás Maduro Foto: TASR/AP

Cieľom útoku bolo zvrhnúť venezuelského prezidenta Nicolása Madura.

Caracas 9. mája (TASR) - Dvoch bývalých amerických vojakov zadržaných pri minulotýždňovom nevydarenom pokuse o inváziu venezuelská prokuratúra v piatok obvinila z terorizmu a sprisahania. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na venezuelskú generálnu prokuratúru.

Američania Luke Alexander Denman a Airan Berry boli medzi osobami, ktoré venezuelská armáda zadržala v nedeľu 3. mája po neúspešnom pokuse o inváziu na pobreží Venezuely. Cieľom útoku bolo zvrhnúť venezuelského prezidenta Nicolása Madura.

Venezuelská vláda v pondelok oznámila, že pokus o inváziu odrazila a bezpečnostné zložky zabili ôsmich útočníkov.

Venezuelský generálny prokurátor Tarek William Saab v piatok povedal, že muži čelia obvineniam z terorizmu, sprisahania, pašovania zbraní a združovania sa za účelom páchania trestnej činnosti. V prípade usvedčenia im hrozí trest odňatia slobody v dĺžke 25-30 rokov.

Saab takisto povedal, že Venezuela požiadala o vydanie medzinárodného zatykača na amerického veterána Jordana Goudreaua. Tento bývalý príslušník amerických špeciálnych síl (zelených baretov) sa k pokusu o inváziu do Venezuely sám prihlásil.