Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Venezuelská opozícia a vláda začali nové rozhovory pod záštitou Nórska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nórsko uviedlo, že venezuelská vláda a opozícia sa budú snažiť, aby čo najskôr našli riešenie krízy vo Venezuele, pričom obe strany vyzvalo, aby boli vo svojich vyjadreniach opatrné.

Bogota 31. júla (TASR) - Venezuelská opozícia a vláda začali nové kolo rozhovorov sprostredkovaných Nórskom. Informoval o tom v stredu Stalin González, druhý podpredseda opozíciou ovládaného Národného zhromaždenia.

"Trváme na hľadaní ústavného riešenia, ktoré ukončí utrpenie Venezuelčanov. Náš ľud potrebuje definitívne výsledky, aby sa dostal z krízy, v ktorej sa nachádzame," napísal González podľa agentúry DPA na Twitteri. Zároveň sa poďakoval Nórsku "za jeho podporu v uľahčovaní tohto procesu".

Nórsko pred dvoma týždňami uviedlo, že venezuelská vláda a opozícia sa budú snažiť, aby čo najskôr našli riešenie krízy vo Venezuele, pričom obe strany vyzvalo, aby boli vo svojich vyjadreniach opatrné.

Ako pripomenula DPA, rozhovory medzi venezuelskou opozíciou a vládou prezidenta Nicolása Madura sa začiatkom júla konali na karibskom ostrove Barbados a predtým aj v máji v nórskom Osle.

Napätie vo Venezuele sa stupňuje od 23. januára, keď sa predseda parlamentu Guaidó vyhlásil za úradujúceho prezidenta. Za legitímneho lídra Venezuely ho uznalo viac než 50 krajín vrátane Spojených štátov a väčšiny krajín Južnej Ameriky.