Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Opozičný exilový politik kritizuje žiadosť o vydanie do Venezuely

Venezuelský opozičný politik Leopoldo López počas rozhovoru s agentúrou AP v stredu 12. mája 2021. Foto: TASR/AP

Maduro viní veľvyslanca Jesúsa Silvu zo spoluúčasti na Lópezovom úteku a avizoval, že prehodnotí vzťah Venezuely so Španielskom.

Caracas/Madrid 13. mája (TASR) - Venezuelský opozičný politik Leopoldo López, ktorý v súčasnosti žije v exile v Španielsku, skritizoval vo štvrtok žiadosť venezuelského najvyššieho súdu o svoje vydanie do vlasti, kde bol odsúdený na 14 rokov odňatia slobody. Informovala o tom agentúra AFP.

Venezuelský najvyšší súd žiada, aby si López odpykal zostávajúcu časť väzenského trestu vo Venezuele. Podľa súdu ide presne o osem rokov, šesť mesiacov, 25 dní a 12 hodín.

Podľa Lópeza je táto "nezákonná" žiadosť znakom jeho "prenasledovania diktatúrou (venezuelského prezidenta Nicolása) Madura".

López vo štvrtok na Twitteri tiež zverejnil fotografiu návrhu, ktorý predložil španielskemu súdu, ktorý sa má touto žiadosťou zaoberať. Príslušný súd v ňom žiada, aby sa vyhol schváleniu akýchkoľvek policajných zásahov namierených voči jeho osobe, píše AFP. "Opätovne sa zverujem do rúk justície," napísal.

V Španielsku musí byť akákoľvek žiadosť o vydanie schválená špecializovaným trestným súd v Madride (Audienca Nacional) a následne ratifikovaná tamojšou vládou, približuje AFP.

"Diktátor (Maduro) a jeho komplici si môžu byť istí tým, že ich kroky namierené proti mne nebudú fungovať a nezastavia náš boj za Venezuelu a jej občanov," doplnil López.

López bol v roku 2015 uväznený na základe obvinenia z podnecovania násilností proti vláde prezidenta Madura. Následné potlačenie protivládnych demonštrácií bezpečnostnými službami si od februára do mája vyžiadalo 43 obetí na životoch a 3000 zranených a malo za následok odsúdenie Madurovho režimu medzinárodným spoločenstvom.

Opozičný politik bol v roku 2017 prevezený do domáceho väzenia a v apríli 2019 sa v rámci neúspešnej vzbury príslušníkov armády proti Madurovi dostal na slobodu.

Posledných sedem mesiacov žije v Španielsku. Venezuelu opustil po tom, ako sa po potlačení povstania uchýlil do rezidencie španielskeho veľvyslanca. Maduro viní veľvyslanca Jesúsa Silvu zo spoluúčasti na Lópezovom úteku a avizoval, že prehodnotí vzťah Venezuely so Španielskom.