Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OSN upozornila na porušovanie ľudských práv vo Venezuele

Na archívnej snímke Nicolás Maduro. Foto: TASR/AP

Spravodajské služby venezuelského prezidenta Nicolása Madura podľa expertov prenasledujú aktivistov a politických protivníkov.

Caracas 17. septembra (TASR) - Misia Organizácie Spojených národov (OSN) vo Venezuele vo štvrtok systém súdnictva tejto krajiny označila za nástroj politického útlaku. Upozornila i na nárast prípadov porušovania ľudských práv vo Venezuele. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Experti z nezávislej misie Rady OSN pre ľudské práva zverejnili v Ženeve 200-stranovú správu, v ktorej odsúdili spoluúčasť venezuelského súdnictva na politickom útlaku v krajine.

Vysokopostavení predstavitelia vlády a súdnictva sú podľa OSN zodpovední za porušovanie ľudských práv.

Spravodajské služby venezuelského prezidenta Nicolása Madura podľa expertov prenasledujú aktivistov a politických protivníkov a falšujú dôkazy s cieľom dosiahnuť ich zatknutie z politických dôvodov. Takisto využívajú mučenie, vynútené zmiznutia a vykonávajú popravy bez súdneho procesu.

Misia OSN vo Venezuele bola vytvorená s cieľom vyšetriť sériu vážnych obvinení o údajných zločinoch v tejto krajine, píše DPA. Tieto zločiny mali byť v prevažnej miere namierené voči kritikom vlády a jednotlivcom, ktorí by mohli pre režim predstavovať hrozbu.

Venezuelské ministerstvo informácii podľa Reuters na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovalo. Vyšetrovatelia OSN v minulý rok Madurov režim obvinili zo zločinov proti ľudskosti.