Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Venezuela oznámila, že voľby starostov a guvernérov budú 21. novembra

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Novembrové voľby budú prvé od parlamentných volieb v roku 2020, ktoré venezuelská opozícia bojkotovala, pripomína AFP.

Caracas 15. mája (TASR) - Venezuelská Národná volebná rada (CNE) oznámila, že komunálne voľby a voľby guvernérov jednotlivých štátov budú 21. novembra, informovala v piatok agentúra AFP.

Líder venezuelskej opozície Juan Guaidó v utorok navrhol obnovenie rokovaní s vládou prezidenta Nicolása Madura, píše AFP. Guaidó ponúkol uvoľnenie medzinárodných sankcií zavedených proti Madurovi a jeho spojencom výmenou za ich súhlas na "slobodné a spravodlivé prezidentské, parlamentné, regionálne a komunálne voľby" s účasťou medzinárodných pozorovateľov.

Maduro v noci na štvrtok povedal, že je pripravený obnoviť pozastavené rozhovory, s ktorými má pomôcť Nórsko a Európska únia.

Nórsko prijalo úlohu sprostredkovateľa v rokovaniach, ktoré sa medzi vládou a opozíciou konali v roku 2019 a boli pozastavené po sprísnení amerických sankcií.

Novembrové voľby budú prvé od parlamentných volieb v roku 2020, ktoré venezuelská opozícia bojkotovala, pripomína AFP. Opozícia odmietla aj účasť na prezidentských voľbách v roku 2018, v ktorých zvíťazil Maduro.

Venezuelské Národné zhromaždenie (parlament), kde má vláda podporu 256 z 277 poslancov, minulý týždeň ustanovilo novú Národnú volebnú radu (CNE). Guaidó uviedol, že takýto orgán, v ktorom traja z piatich členov sú naklonení vláde, neuznáva.