Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Venezuela pohrozila odchodom z Organizácie amerických štátov

Venezuelský prezident Nicolás Maduro, archívne foto. Foto: TASR/AP

Malo by sa tak stať v prípade, ak organizácia uskutoční ministerskú schôdzku venovanú situácii vo Venezuele bez súhlasu Caracasu.

Caracas 26. apríla (TASR) - Venezuela pohrozila v utorok odchodom z Organizácie amerických štátov (OAŠ), ktorú obvinila zo zasahovania do svojich vnútorných záležitostí. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Venezuelský socialistický prezident Nicolás Maduro nariadil ministerke zahraničných vecí Delcy Rodríguezovej, aby sa pripravila na iniciovanie možného vystúpenia krajiny z OAŠ. Malo by sa tak stať v prípade, ak organizácia uskutoční ministerskú schôdzku venovanú situácii vo Venezuele bez súhlasu Caracasu.

Dnes sa majú vo washingtonskom sídle OAŠ zísť predstavitelia členských štátov, aby posúdili návrh na zvolanie mimoriadneho zasadnutia šéfov diplomacií venovaného súčasným nepokojom vo Venezuele. Návrh predložilo 16 krajín vrátane Brazílie, Mexika a USA. Organizácia amerických štátov vznikla v roku 1948 a v súčasnosti združuje všetkých 35 nezávislých štátov Severnej, Strednej a Južnej Ameriky.

Masové demonštrácie proti vláde prezidenta Madura, ktoré trvajú už skoro mesiac, si vyžiadali doposiaľ najmenej 24 obetí. Dvanásť prišlo o život priamo na demonštráciách a zvyšok zahynul pri rabovaní a násilnostiach.

Protesty vypukli po rozhodnutí najvyššieho súdu o obmedzení právomocí opozíciou ovládaného parlamentu, ktorý požaduje Madurovo odvolanie.

Na ropu bohatá Venezuela zápasí s hlbokou hospodárskou krízou, ktorá sa okrem iného prejavuje nedostatkom potravín, liekov a iných každodenných potrieb. Opozícia tvrdí, že kríza vypukla kvôli prezidentovej nekompetentnosti - Maduro, naopak, hovorí o sprisahaní zahraničných mocností voči socialistickej Venezuele.