Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Venezuelský prezident sa nechal zaočkovať Sputnikom V

Nicolás Maduro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Venezuela od vypuknutia pandémie eviduje dokopy 141 356 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 1371 súvisiacich úmrtí, teda podstatne menej, ako susedné štáty.

Caracas 7. marca (TASR) - Venezuelský prezident Nicolas Maduro a jeho manželka Cilia Floresová dostali v sobotu prvú dávku vakcíny Sputnik V. Zároveň do krajiny dorazila druhá zásielka tejto ruskej očkovacej látky proti koronavírusu, informovala agentúra Reuters.

"Výsledky štúdií po celom svete nám hovoria, že ruská vakcína je pre vytvorenie imunity výborná," povedal Maduro. "Zaistíme vakcíny pre všetkých obyvateľov Venezuely," dodal.

Neskôr v sobotu do krajiny z Moskvy dorazilo 100.000 ďalších dávok vakcíny Sputnik V, informovalo venezuelské ministerstvo zdravotníctva.

Prvých 100.000 dávok Venezuela prevzala 13. februára. Z nich podľa Madura využili zdravotníci už približne 60 percent zásob. Tento juhoamerický štát s viac ako 28 miliónmi obyvateľov plánuje nakúpiť dokopy 10 miliónov dávok vakcíny Sputnik V za 200 miliónov dolárov (168 miliónov eur).

Venezuela od vypuknutia pandémie eviduje dokopy 141.356 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 1371 súvisiacich úmrtí, teda podstatne menej, ako susedné štáty. Opozícia však presnosť týchto údajov spochybňuje.