Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Stovky Venezuelčanov rabovali obchody

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obavy, či vláda Nicolása Madura bude schopná kontrolovať šírenie vírusu, vyvoláva aj nedostatočné vybavenie nemocníc a upadajúci systém verejného zdravotníctva v krajine.

Caracas 24. apríla (TASR) – Stovky ľudí vo Venezuele rabovaním obchodov protestovalo proti nedostatku a vysokým cenám potravín v čase pandémie nového koronavírusu. Informovali o tom viaceré tamojšie médiá, píše agentúra DPA.

"Hlad sa zmocnil ľudí," citovali poslanca America de Graziu noviny El Universal. De Grazio sociálny tlak v krajine opísal na Twitteri ako "neudržateľný".

Na rozličných neoverených videách na sociálnych sieťach bolo vidieť masy ľudí v meste Upata v štáte Bolívar, ako prerazili vstupné dvere a vtrhli do obchodov. Majitelia obchodov privolali na pomoc políciu a armádu. Incidenty si podľa nezávislej platformy Efecto Cocuyo vyžiadali najmenej jednu smrteľnú obeť a dvaja ľudia utrpeli strelné poranenia. Zadržaných bolo desať ľudí. Informácie o zadržaných potvrdila aj polícia.

Počas predchádzajúcich dní hlásili rabovania obchodov, pri ktorých sa zranili viaceré osoby, aj iné venezuelské štáty.

Venezuela čelí dlhodobej hospodárskej, politickej a humanitárnej kríze, ľudia trpia okrem iného nedostatkom liekov a zdravotníckeho materiálu.

V dôsledku sprísnených sankcií USA a extrémnemu poklesu cien ropy krajina nemá vôbec žiadne príjmy do štátneho rozpočtu.

Obavy, či vláda Nicolása Madura bude schopná kontrolovať šírenie vírusu, vyvoláva aj nedostatočné vybavenie nemocníc a upadajúci systém verejného zdravotníctva v krajine.

Počet ľudí nakazených koronavírusom v krajine je podľa údajov vlády 298. Opozičný líder Juan Guaidó, ktorý sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny s tým, že chce zosadiť nelegitímne znovuzvoleného Madura, však vláde vyčíta, že skutočný rozsah infikovaných zamlčiava.