Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Venezuela súhlasila, že bude garantom mierového procesu v Kolumbii

Na archívnej snímke venezuelský prezident Nicolás Maduro. Foto: TASR/AP

Kolumbia a tamojšia najväčšia povstalecká skupina - Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) - podpísali v roku 2016 po desaťročiach vojny historickú mierovú dohodu.

Bogota 14. septembra (TASR) - Venezuela súhlasila s návrhom, aby bola garantom budúcich mierových rozhovorov medzi Kolumbiou a tamojšou poslednou aktívnou povstaleckou skupinou. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na oznámenie oboch latinskoamerických štátov.

Ide o posledný krok smerom k novým bilaterálnym vzťahom, ktoré boli prerušené, kým sa tento mesiac nedostal k moci Gustavo Petro ako vôbec prvý ľavicový líder v Kolumbii, dodala agentúra AFP.

Vysvetlila, že Kolumbia pred časom požiadala vládu venezuelského prezidenta Nicolása Madura, aby sa stala garantom rozhovorov s Národnou oslobodzovacou armádou (ELN), ktorá je poslednou aktívnou povstaleckou skupinou v Kolumbii zmietanej desaťročiami konfliktov.

Maduro žiadosti vyhovel, čím sa Venezuela pridala k Čile a Kube ako garantom rozhovorov, ktoré chce vláda v Bogote viesť s ELN.

Kolumbia a tamojšia najväčšia povstalecká skupina - Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) - podpísali v roku 2016 po desaťročiach vojny historickú mierovú dohodu.

Petro chce obnoviť rozhovory s ELN, ktoré začal ešte jeho konzervatívny predchodca Iván Duque. Tieto rokovania boli prerušené v roku 2019 - po útoku povstalcov, pri ktorom zahynulo 22 ľudí.

AFP dodala, že zástupcovia Petrovej vlády a ELN sa už stretli v Havane na Kube. Čoskoro sa podľa Petra uskutoční stretnutie s ELN vo Venezuele, kde podľa kolumbijskej vojenskej rozviedky pôsobí viacero vysokých predstaviteľov ELN.

Po Petrovom nástupe k moci v auguste tohto roku Kolumbia a Venezuela obnovili svoje diplomatické vzťahy, ktoré boli prerušené tri roky - od roztržky vyvolanej tým, že Kolumbia uznala opozičného lídra Juana Guaidóa ako dočasného prezidenta Venezuely.