Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Venezuela: USA začali tajné rozhovory s podpredsedom vládnucej strany

Na archívnej snímke venezuelský prezident Nicolás Maduro (vpravo) a podpredseda vládnucej socialistickej strany Diosdado Cabello. Foto: FOTO TASR/AP

Cabello je považovaný za najmocnejšieho muža vo Venezuele po prezidentovi Nicolásovi Madurovi. Minulý mesiac sa v Caracase stretol s osobou blízkou vláde amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Bogota 19. augusta (TASR) - Spojené štáty začali vo Venezuele tajné rozhovory s podpredsedom vládnucej socialistickej strany Diosdadom Cabellom, informovala v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na správy od zdroja blízkeho vláde USA.

Cabello je považovaný za najmocnejšieho muža vo Venezuele po prezidentovi Nicolásovi Madurovi. Minulý mesiac sa v Caracase stretol s osobou blízkou vláde amerického prezidenta Donalda Trumpa, uviedol pre AP zdroj pod podmienkou zachovania anonymity. Naplánované je podľa neho aj ďalšie stretnutie.

Cieľom stretnutí je podľa zdroja vystupňovať tlak na venezuelský režim. Podobné kontakty Spojené štáty údajne nadviazali aj s ďalšími predstaviteľmi Venezuely. Cabello sa k situácii bezprostredne nevyjadril.

Cabellov vplyv vo vláde a medzi bezpečnostnými zložkami sa rozšíril po tom, ako sa moc prezidenta Madura oslabila, pripomína AP. Spojené štáty ho však takisto obviňujú v súvislosti s korupciou, pašovaním drog i vyhrážkami smrťou voči americkému senátorovi.

USA vedú medzinárodné úsilie s cieľom zosadiť socialistického prezidenta Nicolása Madura a nahradiť ho opozičným lídrom Juanom Guaidóom, ktorý sa v januári 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa už na sankčný zoznam zaradila Madura a viac ako 100 ďalších venezuelských štátnych predstaviteľov a ľudí z prezidentovho úzkeho okruhu.

Americký viceprezident Mike Pence v máji uviedol, Spojené štáty budú uvažovať o uvoľnení sankcií pre všetkých, ktorí podporia ústavu a právny štát.