Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vláda kritizuje Facebook pre zablokovanie Madurovej stránky

Nicolás Maduro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vedenie Facebooku dodalo, že sa pri svojom rozhodnutí riadilo informáciami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), podľa ktorej v súčasnosti liek proti COVID-19 neexistuje.

Caracas 28. marca (TASR) - Venezuelská vláda v nedeľu obvinila americkú spoločnosť Facebook z "digitálneho totalitarizmu". Urobila tak deň po tom, čo Facebook dočasne zablokoval stránku venezuelského prezidenta Nicolása Madura za šírenie dezinformácií spojených s ochorením COVID-19. Informovala o tom agentúra Reuters.

Venezuelské ministerstvo pre informácie sa prostredníctvom vyhlásenia vyjadrilo, že Facebook útočí na "obsah zameraný na boj proti pandémii".

Maduro na svojej stránke ešte v januári zverejnil video o perorálnom roztoku Carvativir domácej výroby, o ktorom bez poskytnutia dôkazov tvrdil, že bez vedľajších účinkov lieči ochorenie COVID-19. Facebook toto video odstránil a pre opakované porušenie užívateľských pravidiel tejto sociálnej siete Madurovu stránku zablokoval na 30 dní, napísal ešte v sobotu Reuters s odvolaním sa na hovorcu spoločnosti.

Vedenie Facebooku dodalo, že sa pri svojom rozhodnutí riadilo informáciami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), podľa ktorej v súčasnosti liek proti COVID-19 neexistuje.

Venezuelský prezident v nedeľu na Twitteri napísal, že po zablokovaní jeho stránky bude svoje denné brífingy zamerané na pandemickú situáciu vysielať na facebookovom profile svojej manželky Cilie Floresovej.

Venezuela podľa oficiálnych údajov zaznamenala od začiatku pandémie viac ako 155.000 prípadov nákazy a 1555 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. Opozícia a niektorí zdravotníci však tvrdia, že počet infikovaných aj obetí je v skutočnosti vyšší z dôvodu nedostatočného testovania.