Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Venezuela vyhostila najvyššie postaveného diplomata USA v krajine

Venezuelský prezident Nicolás Maduro. Foto: TASR/AP

Napätie medzi oboma krajinami sa vystupňovalo po Madurovom víťazstve v sporných nedeľných prezidentských voľbách.

Caracas 22. mája (TASR) - Venezuelský prezident Nicolás Maduro v utorok oznámil vyhostenie najvyššie postaveného diplomata USA v krajine. Chargé d'affaires Todd Robinson dostal spolu so svojím zástupcom Brianom Naranjom 48 hodín, aby opustili Venezuelu, informuje agentúra AP.

Napätie medzi oboma krajinami sa vystupňovalo po Madurovom víťazstve v sporných nedeľných prezidentských voľbách. Biely dom ich označil za "podvod".

Robinson je kariérnym diplomatom, ktorý bol predtým veľvyslancom v Guatemale. Venezuela a USA nemajú v druhej krajine veľvyslancov od roku 2010.

Americký prezident Donald Trump podpísal v pondelok nariadenie zakazujúce americkým firmám a jednotlivcom určité transakcie s venezuelskou vládou v snahe znížiť schopnosť Caracasu speňažovať svoje aktíva.

Nariadenie spomína "zlé hospodárenie a štátnu korupciu na úkor venezuelského ľudu a ich prosperity a pretrvávajúcu represiu politickej opozície".

V nedeľných voľbách získal Maduro svoj druhý šesťročný mandát v krajine, ktorá je síce bohatá na ropu, ale zažíva hlbokú hospodársku krízu prejavujúcu sa nedostatkom potravín, liekov i ďalších komodít.