Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Venezuela zatkla ďalších 39 osôb v súvislosti s pokusom o inváziu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V spojitosti s nevydarenou inváziou už vo Venezuele celkovo zadržali viac ako 90 osôb.

Caracas 15. mája (TASR) - Venezuelské úrady zatkli vo štvrtok na hraniciach s Kolumbiou 39 bývalých príslušníkov ozbrojených zložiek, ktorí sú údajne zapletení do neúspešného pokusu o inváziu z 3. mája. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Venezuelský minister obrany Vladimir Padrino López štvrtkové zadržanie 39 osôb potvrdil a uviedol, že išlo o vojenských dezertérov, ktorí sa pokúšali preniknúť na územie Venezuely zo susednej Kolumbie.

V spojitosti s nevydarenou inváziou už vo Venezuele celkovo zadržali viac ako 90 osôb.

Venezuelská vláda 4. mája oznámila, že pri pobreží krajiny odrazila pokus o inváziu, ktorej cieľom bolo zvrhnúť venezuelského prezidenta Nicolása Madura. Venezuelské bezpečnostné zložky počas zásahu zabili ôsmich útočníkov.

Úrady sa podľa Lópezových slov domnievajú, že vo štvrtok zadržaní dezertéri prišli do krajiny s cieľom plniť úlohy, ktoré boli súčasťou invázneho plánu.

Venezuelská vláda tvrdí, že finančnú a materiálnu pomoc sprisahancom poskytli viaceré krajiny vrátane USA a Kolumbie. Americká aj kolumbijská vláda to popierajú.

Dvoch Američanov už venezuelská prokuratúra v tejto spojitosti obvinila z terorizmu, sprisahania, pašovania zbraní a združovania sa za účelom páchania trestnej činnosti. V prípade usvedčenia im hrozí trest odňatia slobody v dĺžke 25-30 rokov. Prokuratúra takisto vzniesla obvinenia aj voči ďalším osobám, venezuelským občanom.

Maduro vo štvrtok vyhlásil, že v Kolumbii sa momentálne vytvárajú "nové žoldnierske skupiny", nepredložil však o tom žiadne dôkazy.