Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Venezuelská opozícia plánuje prezidentské primárky na rok 2023

Na archívnej snímke venezuelský prezident Nicolás Maduro. Foto: TASR/AP

Prezidentské voľby vo Venezuele sú naplánované na rok 2024 a uskutočnia sa šesť rokov po tom, čo Maduro získal druhé po sebe idúce funkčné obdobie.

Caracas 17. mája (TASR) - Venezuelská opozícia sa dohodla, že v roku 2023 usporiada primárky a zvolí v nich spoločného kandidáta, ktorý sa v prezidentských voľbách postaví proti súčasnému prezidentovi Nicolásovi Madurovi. V noci na utorok o tom informovala agentúra AFP.

Opozícia naposledy usporiadala primárky v roku 2012, keď z nich ako víťaz vyšiel Henrique Capriles, ktorého však v prezidentských voľbách porazil Hugo Chávez.

Po Chávezovej smrti Capriles v roku 2013 opäť kandidoval ako opozičný kandidát, tentoraz proti Madurovi.

Prezidentské voľby vo Venezuele sú naplánované na rok 2024 a uskutočnia sa šesť rokov po tom, čo Maduro získal druhé po sebe idúce funkčné obdobie.

Opozícia odmietla tento výsledok volieb a obvinila Madura z podvodu. Jej postoj podporili desiatky krajín na čele s Európskou úniou a Spojenými štátmi.

Toto odmietnutie viedlo k tomu, že opozičný líder Juan Guaidó v januári 2019 využil svoju pozíciu predsedu parlamentu a vyhlásil sa za úradujúceho prezidenta a získal podporu takmer 60 krajín.

Maduro si však zásadným spôsobom udržal kontrolu nad venezuelskými inštitúciami vrátane vplyvnej armády.

Zdroj agentúry AFP uviedol, že Guaidó nevylúčil možnosť kandidovať v primárkach opozície.