Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Venezuelská opozícia vyzýva vládu, aby sa vrátila na rozhovory

Nicolás Maduro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Caracas v rámci najnovších rokovaní nalieha na zmiernenie západných sankcií voči Madurovmu režimu, zatiaľ čo opozícia pod vedením Juana Guaidóa žiada záruky čestných regionálnych volieb v novembri.

Mexiko/Caracas 18. októbra (TASR) – Venezuelská opozícia vyzvala v nedeľu vládu prezidenta Nicolása Madura, aby obnovila rozhovory o vyriešení ich sporov. Apel prišiel po oznámení vlády, že rokovania pozastavuje na protest proti vydaniu blízkeho Madurovho spojenca na trestné stíhanie do USA. Informovala o tom agentúra AFP.

Nové kolo rozhovorov medzi predstaviteľmi Madurovho režimu a opozície, ktoré sa začali v auguste a ktorých sprostredkovateľom je Nórsko, sa malo začať v nedeľu v Mexiku.

Vláda však v sobotu večer oznámila, že jej zástupcovia na rozhovory neprídu. Dôvodom je vydanie kolumbijského podnikateľa Alexa Saaba, obviňovaného z prania peňazí pre venezuelského socialistického lídra, z afrického ostrovného štátu Kapverdy do Spojených štátov. Saab mal byť v Mexiku súčasťou delegácie venezuelskej vlády, ktorá ho označuje za svojho diplomata a žiada preňho imunitu.

"Žiadame druhú stranu, aby čo najskôr obnovila stretnutia v Mexiku a cieľom dosiahnuť potrebné dohody," povedal vedúci opozičnej delegácie Gerardo Blyde novinárom v mexickej metropole.

Caracas v rámci najnovších rokovaní nalieha na zmiernenie západných sankcií voči Madurovmu režimu, zatiaľ čo opozícia pod vedením Juana Guaidóa žiada záruky čestných regionálnych volieb v novembri.

Maduro, ktorého opozícia obviňuje zo zmanipulovaného opätovného zvolenia v roku 2018, ani Guaidó, ktorého za prezidenta Venezuely uznáva zhruba 60 krajín, sa na rokovaniach osobne nezúčastňujú.

Venezuela je v bezprecedentnej ekonomickej a politickej kríze, v dôsledku ktorej juhoamerickú krajinu opustili milióny obyvateľov.

Začiatkom septembra sa vláda a opozícia na rozhovoroch v Mexiku zhodli v otázkach reakcie na pandémiu koronavírusu a prisľúbili, že sa budú naďalej snažiť hľadať východiská z krízy.