Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Venezuelská vláda a opozícia začali posledné kolo rozhovorov v Mexiku

Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó, foto z archívu Foto: TASR/AP

Maduro ani Guaidó, ktorého uznáva za venezuelského prezidenta približne 60 krajín sveta, sa rozhovorov nezúčastnili.

Mexiko 7. septembra (TASR) - V pondelok sa začalo posledné kolo rozhovorov medzi predstaviteľmi venezuelskej vlády a opozície v Mexiku, ktoré boli zamerané na požiadavky opozície na zabezpečenie slobodných volieb a na požiadavky vlády, ktorá žiada zrušenie sankcií. V noci na utorok o tom informovala agentúra AFP.

Zástupcovia prezidenta vlády Nicolása Madura a opozície na čele s Juanom Guaidóom sa stretli štvrtý a zároveň poslednýkrát v hoteli v hlavnom meste Mexiko na rokovaniach, ktoré sprostredkovalo Nórsko.

Šéf delegácie venezuelskej vlády Jorge Rodríguez v nedeľu vyhlásil, že počas rozhovorov zameraných na vyriešenie niekoľko rokov trvajúcej politickej krízy vo Venezuele sa podarilo dosiahnuť "čiastočnú dohodu".

Hlavný vyjednávač opozície Gerardo Blyde taktiež potvrdil, že nastal pokrok v súvislosti s dohodou zameranou na zmiernenie ekonomickej krízy, ktorá sužuje Venezuelu.

Delegácia opozície vedenej Juanom Guaidóom minulý týždeň oznámila, že ukončí trojročné bojkotovanie volieb a zúčastní sa na novembrových guvernérskych a primátorských voľbách.

Maduro ani Guaidó, ktorého uznáva za venezuelského prezidenta približne 60 krajín sveta, sa rozhovorov nezúčastnili.

Maduro v nedeľu vyhlásil, že rokovania nevyústia v "beztrestnosť", čo možno podľa AFP vnímať ako varovanie pre Guaidóa, ktorý vo Venezuele čelí niekoľkým obvineniam.

Rozhovory v Mexiku boli zacielené na sedem bodov vrátane volebných záruk, uvoľnenia sankcií, či politických práv, avšak ich témou nebol odchod Madura, ktorého opozícia obvinila z toho, že bol v roku 2018 znovuzvolený v podvodných voľbách.

Nejde o prvé kolo rokovaní medzi venezuelskou vládou a opozíciou. Predchádzajúce snahy o rozhovory v rokoch 2018 a 2019 v Dominikánskej republike a na Barbadose sa však skončili neúspechom.

Maduro vyhlásil víťazstvo po voľbách v roku 2018, ktoré však boli podľa kritikov podvodné. Predseda Národného zhromaždenia Guaidó sa v januári 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely a následne ho uznalo približne 60 krajín.

Mexická vláda ho však ako lídra Venezuely neuznala a spoločne s Uruguajom navrhla začatie rokovaní medzi Madurom a opozíciou.

Vláda bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa uvalila na Venezuelu a jej štátnu ropnú spoločnosť PDVSA prísne sankcie v neúspešnej snahe zosadiť Madura, ktorého juhoamerická krajina sa ocitla v hlbokej politickej, ekonomickej a humanitárnej kríze.