Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Verdikt bieloruského súdu voči Cichanovskému odsúdili EÚ,USA i Nemecko

Na archívnej snímke bloger Siarhej Cichanovský. Foto: TASR / AP

Siarhej Cichanovski (43) vlani oznámil, že má v úmysle kandidovať v prezidentských voľbách proti dlhoročnému vodcovi Lukašenkovi.

Brusel/Washington/Berlín 14. decembra (TASR) - Verdikt bieloruského súdu, ktorý v utorok udelil 18-ročný trest väzenia opozičnému politikovi a blogerovi Siarhejovi Cichanovskému a podobne prísne potrestal aj ďalších piatich predstaviteľov opozície, ostro kritizovali Európska únia, Spojené štáty i Nemecko. Informovala o tom agentúra AFP.

"Tieto rozsudky sú súčasťou pretrvávajúcich brutálnych a systematických represií voči všetkým nezávislým hlasom v Bielorusku," uviedol hovorca Európskej komisie (EK) pre zahraničné veci a bezpečnosť Peter Stano. Podľa EÚ ide o "tvrdé a nepodložené" tresty.

Manžela Sviatlany Cichanovskej odsúdil v utorok okresný súd v meste Homeľ na svojom výjazdovom zasadnutí v miestnej väznici. Osemnásťročný trest si má odpykať v nápravnom zariadení s najvyšším stupňom stráženia. Súd ho predtým uznal za vinného z prípravy a organizovania vlaňajších masových protestov proti vláde autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka v Bielorusku.

Na ukončenie "tvrdých represií" v Bielorusku vyzval i americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. "Títo jednotlivci ani ľudia v Bielorusku si takéto tvrdé represie nezaslúžia," uviedol šéf diplomacie USA vo vyhlásení.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková odsúdila "škandalózne verdikty" voči zástupcom bieloruskej opozície. Baerbocková z konferencie o jadrovom zbrojení v Štokholme kritizovala Minsk, že dané verdikty "hanobia právny štát a medzinárodné záväzky Bieloruska".

Odsúdení muži vrátane Cichanovského patria k viac než 900 politickým väzňom zadržiavaným v Bielorusku, píše agentúra DPA. "Chcem zopakovať našu požiadavku na okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých politických väzňov," uviedla Baerbocková. Potvrdila tiež, že podpora Nemecka pre bieloruský ľud je "neotrasiteľná".

Siarhej Cichanovski (43) vlani oznámil, že má v úmysle kandidovať v prezidentských voľbách proti dlhoročnému vodcovi Lukašenkovi. V máji bol však zadržaný a vzatý do väzby, takže sa nemohol dať úradne zaregistrovať ako kandidát. O hlasy voličov sa potom aj v jeho mene uchádzala jeho manželka Sviatlana Cichanovská.

Napriek tomu, že sa Cichanovská v politike dovtedy nikdy neangažovala, vo voľbách bola úspešná, aj keď oficiálne skončila na druhom mieste za Lukašenkom. Opozícia neuznala oficiálne výsledky volieb, ktoré označila za zmanipulované, a zvolala masové protesty. Bieloruské bezpečnostné zložky ich brutálne potlačili, pričom došlo aj k obetiam na životoch. Samotní lídri protestov boli buď zatknutí, alebo nútení opustiť Bielorusko.

Cichanovská pre AFP uviedla, že nad rozsudkom voči jej manželovi nebude "plakať" a namiesto toho bude pobádať EÚ, aby vyvinula na Lukašenka ešte väčší tlak. Najvyšší možný trest pre jej manžela podľa nej dokazuje, že "sa stal osobným nepriateľom Lukašenka".