Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Verdikt súdu nad expolicajtom Derekom Chauvinom padne 16. júna

Bývalý americký expolicajt Derek Chauvin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Za vraždu druhého stupňa Chauvinovi hrozí 40-ročné za vraždu tretieho stupňa 25-ročné a za zabitie desaťročné väzenie.

Minneapolis 24. apríla (TASR) - Verdikt súdu nad bývalým americkým policajtom Derekom Chauvinom, ktorého porota uznala za vinného z vraždy Afroameričana Georgea Floyda, padne 16. júna. Podľa agentúry AFP to oznámil v piatok súd v meste Minneapolis v štáte Minnesota.

Chauvina uznala v utorok súdna porota v Minneapolise za vinného z vraždy druhého aj tretieho stupňa a tiež zabitia Georgea Floyda. Za vinného ho dvanásťčlenná porota uznala vo všetkých bodoch obžaloby.

Za vraždu druhého stupňa Chauvinovi hrozí 40-ročné za vraždu tretieho stupňa 25-ročné a za zabitie desaťročné väzenie.

Proces so Chauvinom sa začal v Minneapolise koncom marca. Po úvodných rečiach bola vyše dva týždne na rade obžaloba, ktorá tvrdila, že 46-ročný Floyd zomrel v dôsledku policajného zásahu. Minulý utorok sa k slovu dostala obhajoba, podľa ktorej k smrti Floyda viedlo užívanie drog a problémy so srdcom.

Bývalý americký expolicajt Derek Chauvin odchádza zo súdnej siene po vypočutí verdiktu poroty v Minneapolise, americký štát Minnesota v utorok 20. apríla 2021.
Foto: TASR/AP


Afroameričan Floyd zomrel vlani 25. mája v Minneapolise po tom, ako mu policajt Chauvin kľačal pri zatýkaní na krku vyše osem minút a ignoroval Floydove sťažnosti na to, že "nemôže dýchať". Tento čin vyvolal v celých Spojených štátoch masové protesty proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite.

Chauvina bezprostredne po Floydovej smrti prepustili z policajného zboru, rovnako ako aj ďalších troch policajtov, ktorí boli pri zatýkaní Floyda. Tí čelia obvineniam z napomáhania a podnecovaniu k vražde druhého stupňa a zo zabitia druhého stupňa. Proces s nimi sa má začať 23. augusta.