Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Verdikt v kauze zostrelenia letu MH17 vynesú 17. novembra

Na archívnej snímke ľudia kladú kvety pred halou na medzinárodnom letisku Schiphol v holandskom Amsterdame. Foto: TASR/AP

Boeing 777 letel z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, keď ho nad Doneckou oblasťou ovládanou vtedy proruskými ukrajinskými povstalcami zasiahla raketa zem-vzduch ruskej výroby.

Haag 15. augusta (TASR) - Holandský súd, ktorý sa zaoberá kauzou zostrelenia lietadla leteckej spoločnosti Malaysia Airlines počas letu nad Ukrajinou, v pondelok oznámil, že verdikt nad štyrmi obžalovanými vynesie 17. novembra. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prokuratúra tvrdí, že štyria obžalovaní – jeden Ukrajinec a traja Rusi, ktorí sú stále na slobode – pomohli dodať raketový systém použitý 17. júla 2014 proruskými separatistami na odpálenie rakety, ktorá zasiahla malajzijské civilné lietadlo typu Boeing 777-200ER. Zahynulo všetkých 298 ľudí na palube lietadla. Prokuratúra žiada pre všetkých podozrivých doživotie.

Právnici Olega Pulatova, jediného obžalovaného, ktorý sa rozhodol zúčastniť sa na konaní prostredníctvom svojho obhajcu, tvrdia, že celý proces bol nespravodlivý a že prokurátori riadne nepreskúmali alternatívne teórie o príčine havárie alebo podiel samotného Pulatova.

Ďalší podozriví – Rusi Igor Girkin a Sergej Dubinskij a tiež ukrajinský občan Leonid Charčenko – sú súdení v neprítomnosti.

Podľa holandského práva sa Pulatov, hoci je tiež na slobode, nepovažuje za súdeného v neprítomnosti, pretože ho zastupujú právnici, ktorých tým poveril.

Boeing 777 letel z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, keď ho nad Doneckou oblasťou ovládanou vtedy proruskými ukrajinskými povstalcami zasiahla raketa zem-vzduch ruskej výroby. Väčšina obetí na palube lietadla boli holandskí štátni príslušníci.

Holandská vláda je presvedčená o tom, že za pád lietadla je zodpovedné Rusko. Úrady v Moskve však akúkoľvek účasť popierajú.