Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Verejnú dopravu v Aténach ochromil štrajk

Na snímke vchod na stanici metra Pireus pri Aténach, ktorý je uzatvorený reťazou počas 24-hodinového štrajku zamestnancov verejnej dopravy v stredu 21. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Výluky v doprave však nepostihli vlaky premávajúce na aténske letisko, ktoré sa do štrajku nezapojili.

Atény 21. septembra (TASR) - Mestskú hromadnú dopravu v gréckej metropole Atény ochromil v stredu 24-hodinový štrajk, ktorý zvolali odbory na protest voči reforme zákona o verejnom sektore.

Štrajk zamestnancov hromadnej dopravy ovplyvnil prevádzku metra, autobusov či trolejbusov a spôsobil rozsiahle komplikácie motoristom či ľuďom cestujúcim za prácou, informuje agentúra AFP. Výluky v doprave však nepostihli vlaky premávajúce na aténske letisko, ktoré sa do štrajku nezapojili.

Odbory tvrdia, že návrh zmieneného zákona, ktorý má byť schválený ešte v priebehu tohto dňa, umožní vo verejnom sektore prijímať zamestnancov na dočasný pracovný pomer a bude mať za následok aj ďalšiu privatizáciu.

V Grécku aktuálne dosahuje inflácia najvyššiu hodnotu za ostatných tridsať rokov. Môžu za to narastajúce ceny energií, spôsobené pokračujúcou vojnou na Ukrajine aj protiruskými sankciami. Grécke odbory ohlásili pre rastúce ceny energií a tovarov na 9. novembra generálny štrajk.