Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Z Bajkonuru odštartovala rusko-americká posádka smerujúca k ISS

Ruská kozmická loď Sojuz MS-16 s novou posádkou pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) štartuje z kozmodrómu Bajkonur vo štvrtok 9. apríla 2020. Tvoria ju Rusi Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a Američan Chris Cassidy. Foto: TASR/AP

Astronauti v súvislosti s rizikom, ktoré momentálne predstavuje pandémia koronavírusového ochorenia COVID-19, strávili pred štartom mesiac v karanténe.

Moskva 9. apríla (TASR) - Trojčlenná rusko-americká posádka odštartovala vo štvrtok z kazašského kozmodrómu Bajkonur k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Posádku tvoria ruskí kozmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner, ktorých dopĺňa Američan Chris Cassidy. Trojicu vyniesla do vesmíru ruská raketa typu Sojuz, pričom s ISS sa kozmická loď spojí približne šesť hodín po štarte.

Misia je naplánovaná na šesť mesiacov.

Astronauti v súvislosti s rizikom, ktoré momentálne predstavuje pandémia koronavírusového ochorenia COVID-19, strávili pred štartom mesiac v karanténe.

Novinári nemali možnosť zúčastniť sa na tradičnej tlačovej konferencii a astronauti sa nemohli osobne rozlúčiť so svojimi rodinami, dopĺňa stanica Slobodná Európa.

Astronauti sa pripoja k osadeniu, ktoré tvoria Američania Andrew Morgan a Jessica Meirová a Rus Oleg Skripočka. Títo sa majú vrátiť na Zem 17. apríla.

Medzinárodná vesmírna stanica, ktorá obieha okolo Zeme vo výške 400 kilometrov, je poverená vykonávaním vedeckých pokusov.

Štvrtkový štart bol prvým, pri ktorom sa využila nosná raketa Sojuz 2.1a. Staré rakety Sojuz-FG ruská vesmírna agentúra Roskosmos prestala používať minulý rok.

Nová raketa využíva digitálny systém leteckej kontroly namiesto analógových zariadení, ktorými boli vybavené staršie typy rakiet.

"Systém sa zlepšil, ale je ešte skoro povedať, či ovládanie bude jednoduchšie," povedal Ivanišin.