Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vesmírna agentúra ESA ukončuje spoluprácu s Ruskom na misii na Mars

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V rámci misie ExoMars malo byť dopravené na Mars prieskumné robotické vozidlo Rosalind Franklin s vrtákom a automatickým ramenom, schopné pátrať po známkach života na červenej planéte.

Paríž 13. júla (TASR) - Európska vesmírna agentúra (ESA) ukončuje spoluprácu s Ruskom na misii ExoMars, ktorá má na Mars dopraviť prieskumné vozidlo. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice CNN.

Rada členských krajín ESA v utorok rozhodla, že naďalej pretrvávajú okolnosti, ktoré viedli k pozastaveniu spolupráce s ruskou vesmírnou agentúrou Roskosmos.

"V dôsledku toho ma rada poverila oficiálne ukončiť v súčasnosti pozastavenú spoluprácu s Roskosmosom na misiách ExoMars Rover a Surface Platform," napísal na Twitteri generálny riaditeľ ESA Josef Aschbacher.

Agentúra bude mať podľa jeho vyjadrení ďalšie informácie k dispozícii na tlačovom brífingu 20. júla.

V rámci misie ExoMars malo byť dopravené na Mars prieskumné robotické vozidlo Rosalind Franklin s vrtákom a automatickým ramenom, schopné pátrať po známkach života na červenej planéte. Rusko malo poskytnúť nosnú raketu, zostupový modul a pristávaciu platformu.

ESA pozastavila spoluprácu s Roskosmosom na misii ExoMars ešte v marci pre vojnu na Ukrajine a pre sankcie zavedené voči Rusku. V apríli oznámila ukončenie spolupráce na misii na Mesiac.