Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Vesmírna kapsula Crew Dragon so štyrmi astronautmi pristála na Zemi

Vesmírna kapsula Crew Dragon Resilience súkromnej spoločnosti SpaceX so štyrmi astronautmi na palube úspešne pristála v nedeľu 2. mája 2021 o 02.56 h tamojšieho času (8.56 h SEČ) na mori v Mexickom zálive neďaleko mesta Panama City. Štyria kozmonauti misie Crew-1 strávili na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) dovedna 168 dní. Posádku misie tvorili americkí astronauti Michael Hopkins, Victor Glover a Shannon Walkerová a japonský astronaut Sóiči Noguči. Foto: TASR/AP

Na ISS zostalo teraz sedem astronautov vrátane štyroch nových, ktorí na ISS pristáli na inej lodi SpaceX minulý týždeň.

Washington 2. mája (TASR) - Vesmírna kapsula Crew Dragon Resilience súkromnej spoločnosti SpaceX so štyrmi astronautmi na palube úspešne pristála v nedeľu o 02.56 h tamojšieho času (8.56 h SEČ) na mori v Mexickom zálive neďaleko mesta Panama City. Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý udalosť streamoval naživo, píšu svetové tlačové agentúry.

Štyria kozmonauti misie Crew-1 strávili na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) dovedna 168 dní. Posádku misie tvorili americkí astronauti Michael Hopkins, Victor Glover a Shannon Walkerová a japonský astronaut Sóiči Noguči.

Na snímke astronauti NASA, zľava Shannon Walkerová, Victor Glover, Michael Hopkins a Sóiči Noguči po pristátí.
Foto: TASR/AP


Na ISS zostalo teraz sedem astronautov vrátane štyroch nových, ktorí na ISS pristáli na inej lodi SpaceX minulý týždeň. Momentálne sa teda na stanici nachádzajú traja astronauti z USA, dvaja kozmonauti z Ruska, jeden astronaut z Japonska a jeden z Francúzska. Posádka Crew-1 priletela k ISS vlani v novembri.

Predtým absolvovali skúšobnú misiu na ISS dvaja americkí astronauti - na medzinárodnú stanicu prileteli minulý rok v máji a zostali tam dva mesiace. Tento let ukončil deväťročné obdobie, počas ktorého sa Spojené štáty po uzavretí svojho vesmírneho programu raketoplánov museli v súvislosti s cestami k ISS spoliehať na ruské nosné rakety Sojuz.