Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vesmírnu misiu k mesiacu Jupitera zabezpečí spoločnosť SpaceX

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Misia mala byť pôvodne uskutočnená za pomoci vlastnej ťažkej nosnej rakety NASA s názvom Space Launch System (SLS), skomplikovali ju však odklady, ako aj prekročenie rozpočtu.

Washington 24. júla (TASR) - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v piatok oznámil, že si zvolil spoločnosť SpaceX pre realizáciu plánovanej misie na Európu, mesiac planéty Jupiter.

Podľa tlačovej agentúry AFP ide o veľké víťazstvo pre spoločnosť založenú podnikateľom Elonom Muskom.

Misia s označením Europa Clipper odštartuje v októbri 2024 s pomocou nosnej rakety Falcon Heavy z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Kontrakt medzi NASA a SpaceX má hodnotu 178 miliónov dolárov.

Misia mala byť pôvodne uskutočnená za pomoci vlastnej ťažkej nosnej rakety NASA s názvom Space Launch System (SLS), skomplikovali ju však odklady, ako aj prekročenie rozpočtu.

Zatiaľ čo SLS ešte nie je prevádzkyschopná, raketa Falcon Heavy sa už od svojho prvého letu v roku 2018, keď vyniesla do vesmíru Muskov elektromobil Tesla Roadster, podieľala na viacerých komerčných i vládnych kozmických projektoch.

Falcon Heavy generuje pri štarte ťah približne 22 miliónov newtonov, čo sa rovná približne 18 lietadlám Boeing-747.

Kozmická sonda Europa Clipper uskutoční 40 až 50 blízkych obletov Európy za účelom zistiť, či tento ľadový mesiac dokáže zabezpečiť podmienky vhodné pre život.

Jej užitočné zaťaženie bude zahŕňať kamery a spektrometre na vytváranie snímok vo vysokom rozlíšení a kompozičných máp povrchu a atmosféry, ako aj radar na prenikanie do ľadovej vrstvy mesiaca s cieľom detegovať kvapalnú vodu pod ňou.

Jupiter je piata planéta v poradí od Slnka, najväčšia a najhmotnejšia planéta slnečnej sústavy. Je pomenovaný po rímskom bohovi Jupiterovi. Má chemické zloženie podobné Slnku a ďalším hviezdam.