Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Veterána divízie SS v Rusku obvinili z genocídy na území Ukrajiny

Ilustračné foto Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ruský Vyšetrovací výbor dodal, že v súčasnosti sa rozhoduje o zaradení Hunku na medzinárodný zoznam hľadaných osôb.

Moskva 20. októbra (TASR) - Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) v piatok vzniesol obvinenie proti veteránovi divízie SS Galizien Jaroslavovi Hunkovi, ktorý bol v septembri počas návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pozvaný na zasadnutie kanadského parlamentu, informovala agentúra AFP.

V súčasnosti 98-ročný Hunka bol obvinený z genocídy civilistov na území Ukrajinskej sovietskej socialistickej republiky počas tzv. veľkej vlasteneckej vojny. V prípade uznania za vinného hrozí v takýchto prípadoch doživotné väzenie.

Podľa Sledkomu sa Hunka osobne zúčastnil na masakroch civilistov, napríklad za jeho účasti bolo v Ľvovskej oblasti v čase od 23. do 28. februára 1944 zabitých "najmenej 500 občanov ZSSR vrátane Židov a Poliakov".

Sledkom dodal, že v súčasnosti sa rozhoduje o zaradení Hunku na medzinárodný zoznam hľadaných osôb. Žiadosti o právnu súčinnosť zaslal Sledkom do Kanady, Poľska a Bieloruska.

Hunku v kanadskom parlamente predstavili ako ukrajinsko-kanadského veterána druhej svetovej vojny, ktorý bojoval za nezávislosť Ukrajiny a proti Rusom. Ľudia v sále na toto jeho privítanie reagovali búrlivým potleskom.

Až neskôr vyšlo najavo, že Hunka bol príslušníkom jednej z divízii nacistických jednotiek SS. Toto odhalenie spôsobilo škandál. Jeho pozvanie na parlamentnú schôdzu kritizovali židovské organizácie a predstavitelia z celého sveta. Predseda kanadského parlamentu Anthony Rota vzal na seba zodpovednosť za incident a odstúpil. Premiér Justin Trudeau sa ospravedlnil.

Zámer požiadať o Hunkovo vydanie oznámili aj úrady v Poľsku.

Hunka počas druhej svetovej vojny slúžil v 14. granátnickej divízii Waffen-SS, známej aj ako 14. dobrovoľnícka divízia "Galizien" a zloženej prevažne z etnických Ukrajincov pod nacistickým velením.

Príslušníci divízie boli obvinení zo zabitia poľských a židovských civilistov, aj keď súdny tribunál ju neuznal vinnou zo žiadnych vojnových zločinov.

Krátko pred kapituláciou západným spojencom v roku 1945 bola jednotka premenovaná na 1. ukrajinskú divíziu.