Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Veteráni vojny vo Vietname zažalovali armádu za podmienky prepustenia

Na snímke ruka návštevníka prechádza na pamätnej tabuli po mene rodinného príslušníka, ktorý zomrel vo vietnamskej vojne. Foto: TASR/AP

Žalobu podal ešte vlani veterán z mesta New Haven. Tvrdí, že vojaci, ktorí vo vojne vo Vietname utrpeli posttraumatickú stresovú poruchu boli prepustení zo služby za iných ako čestných podmienok.

New Haven 4. novembra (TASR) - Organizácia združujúca amerických veteránov vojny vo Vietname zažalovala v pondelok ozbrojené sily USA za neschopnosť napraviť protiprávne prepustenie zo služby tisícov veteránov, ktorí utrpeli posttraumatickú stresovú poruchu. Informovala o tom agentúra AP.

Skupina Vietnamskí veteráni Ameriky sa pripojila k žalobe na federálnom súde v Connecticute proti armáde, námorníctvu a letectvu.

Žalobu podal ešte minulý rok veterán z mesta New Haven. Ten tvrdí, že vojaci, ktorí vo vojne vo Vietname utrpeli posttraumatickú stresovú poruchu boli prepustení zo služby za iných ako čestných podmienok, čo im zmarilo nárok na invalidné odškodnenie a ďalšie výhody.

Americká prokuratúra vyhlásila, že záležitosť skúma a bude reagovať na súde.

Posttraumatická stresová porucha vzniká ako reakcia na traumatický zážitok. Postihnutý udalosť opakovane prežíva v myšlienkach, snoch či fantáziách. Prejavuje sa napríklad poruchami spánku. Súčasne s ňou sa vyskytuje depresia, úzkosť, depersonalizácia a rôzne závislosti.