Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Viac ako desať predstaviteľov EÚ navštívi 2. februára Ukrajinu

Na archívnej snímke dym stúpa po útoku dronu na budovy v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa eurokomisie presnila, že na Ukrajinu vycestujú eurokomisári, ktorí majú na starosti oblasti relevantné pre Ukrajinu, ako napríklad finančné záležitosti, otázku členstva v EÚ či energetiku.

Brusel 13. januára (TASR) - Viac ako desiatka vysokopostavených predstaviteľov Európskej únie sa 2. februára v Kyjeve stretne s členmi ukrajinskej vlády. Stane sa tak deň pred konaním summitu EÚ a Ukrajiny, oznámila vo štvrtok hovorkyňa Európskej komisie Dana Spinantová. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Hovorkyňa, ktorá potvrdila predošlú správu magazínu Politico, priblížila, že Kyjev by mohlo navštíviť "zhruba 15 eurokomisárov" z členských krajín EÚ.

Spresnila, že na Ukrajinu vycestujú eurokomisári, ktorí majú na starosti oblasti relevantné pre Ukrajinu, ako napríklad finančné záležitosti, otázku členstva v EÚ či energetiku.

Zoznam účastníkov cesty na Ukrajinu však ešte nie je sfinalizovaný, dodala Spinantová. Plánovaná návšteva demonštruje podľa jej slov "rozsah našej práce s Ukrajinou" a ukazuje podporu EÚ tejto krajine.

Počas stretnutia 3. februára budú prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel hovoriť o ďalšej finančnej a vojenskej podpore pre ukrajinské sily bojujúce proti ruským jednotkám.