Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Viaceré štáty sú znepokojené správami o odpočúvaní európskych lídrov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Viaceré európske médiá informovali, že dánska vojenská rozviedka FE pomáhala americkej NSA s odpočúvaním popredných európskych politikov.

Paríž/Štokholm/Berlín/Kodaň 31. mája (TASR) - Francúzsko, Švédsko a Nemecko v pondelok vyjadrili znepokojenie zo správ, že dánska vojenská rozviedka FE (Forsvarets Efterretningstjeneste) pomáhala americkej Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA) pri odpočúvaní popredných európskych politikov, informovali agentúry AFP a AP.

"Musíme zistiť, či sa naši partneri v EÚ, Dáni, dopustili nejakých chýb alebo prešľapov pri spolupráci s americkými službami... Toto nie je niečo, čo by sa mohlo zľahčovať," uviedol francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune a dodal, že tieto tvrdenia je potrebné "overiť".

Švédske ministerstvo obrany žiada od Dánska vysvetlenie. "Karty treba vyložiť na stôl. Vláda musí vysvetliť, prečo Dánsko slúži ako ochotný nástroj amerických spravodajských služieb a čo to bude znamenať pre spoluprácu Dánska so susednými krajinami," uviedol švédsky minister obrany Peter Hulqvist.

Hovorca nemeckej kancelársky Angely Merkelovej Steffen Seibert v pondelok uviedol že, "Nemecko berie tieto správy na vedomie a je v kontakte s príslušnými štátnymi a medzinárodnými orgánmi za účelom ich objasnenia".
Na archívnej snímke Steffen Seibert.
Foto: Wikipedia

Dánska ministerka obrany Trine Bramsenová v pondelok uviedla, že vláda nemôže komentovať záležitosti, ktoré sa týkajú spravodajských služieb. Dodala však, že "systematické odpočúvanie blízkych spojencov je neprijateľné."

Viaceré európske médiá v pondelok informovali, že FE pomáhala americkej NSA s odpočúvaním popredných európskych politikov. FE údajne umožnila NSA využívať v rokoch 2012 - 2014 tajnú odpočúvaciu stanicu Sandagergardan neďaleko Kodane. Americká tajná služba vďaka tomu mohla "napichnúť" dôležitý internetový uzol spájajúci rôzne podmorské káble. Odpočúvanie sa týkalo popredných politikov z Nemecka, Švédska, Nórska, Holandska a Francúzska.

Spolupráca s NSA bola údajne zdokumentovaná v internej správe FE v roku 2015. Dánsky rozhlas (DR) tvrdí, že jeho informácie pochádzajú z deviatich zdrojov, ktoré mali prístup k utajovaným skutočnostiam. Potvrdilo ich malo aj niekoľko nezávislých zdrojov.