Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V ázijských krajinách sú darčekom koláčiky aj jablká

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V najľudnatejšej krajine sveta v Číne žije iba malé percento katolíkov, takže väčšina ľudí o Vianociach veľa nevie.

Bratislava 25. decembra (TASR) – Viac ako dve miliardy kresťanov na celom svete si dnes pripomínajú slávnosť Narodenia Pána. Vianočné sviatky majú v rôznych častiach sveta rôzne podoby, odlišné od tých, aké sa tradujú v stredoeurópskom regióne.

V najľudnatejšej krajine sveta v Číne žije iba malé percento katolíkov, takže väčšina ľudí o Vianociach veľa nevie. Tie sa väčšinou oslavujú iba vo veľkých mestách, kde sa nájdu aj vianočné stromčeky, svetielka a iné dekorácie na uliciach a v obchodoch. Mikuláša volajú 'Shen Dan Lao Ren'. Po čínsky sa „šťastné a veselé“ povie Sheng Dan Kuai Le. Len málo ľudí má vianočný stromček doma, väčšinou je umelý, dekorovaný girlandami, kvetinkami a papierovými skladačkami. Zaujímavé je, že väčšina umelých dekorácií a stromčekov je vyrobená v Číne, ale prevaha ľudí, ktorí ich vyrábajú, nevie, na čo slúžia.

Tradícia, ktorá sa stala populárnou na Štedrý deň, je výmena jabĺčok. Veľa obchodov ponúka jablká zabalené vo farebnom obale. Ľudia si dávajú jabĺčka na Štedrý deň, pretože u nich sa tento deň volá „Ping An Ye“ (Tichá noc) a slovo pre jablko je 'Ping Guo', čo znie veľmi podobne. Jingle Bells je jedna z najpopulárnejších kolied a populárnymi sa stávajú aj polnočné omše.

V Indonézii majú umelé stromčeky

V Indonézii je desať percent populácie kresťanov, je to 20 miliónov obyvateľov. Indonézski kresťania chodia do kostola počas sviatkov aj na Štedrý deň. Väčšina vianočných stromčekov v Indonézii je umelých. Najväčší producent živých stromčekov sa nachádza v meste Puncak, v západnej časti Jávy. Známe sú aj stromčeky vyrobené zo slepačích pierok – tie sa väčšinou používajú na ostrove Bali.

Od začiatku decembra to v obchodoch žiari krásnymi dekoráciami. Medzi najpopulárnejšie koledy patrí „Malam Kudus”, čo je indonézska verzia piesne Tichá noc. Mikuláš je rovnako populárny ako Vianoce a volajú ho Sinterklas. Ten prináša deťom darčeky na Štedrý deň. Veľmi známe sú koláčiky, medzi najpopulárnejšie patria Nastar, maslové koláčiky s ananásovým džemom, syrové koláčiky zvané Kastengel a maslové koláčiky Putri Salju.

Irán je krajinou troch múdrych mužov

Irán, bývalá Perzia, je krajinou troch múdrych mužov, ktorý sa zúčastnili Ježišovho narodenia. Dnes kresťania v Iráne držia pôst od 1. decembra, nazývajú ho Malý pôst. Veľký pôst sa potom drží šesť dní pred Veľkou nocou. Po omši 25. decembra si dávajú večeru, ktorá sa volá Malá hostina. Tradičným jedlom je kuracie mäso pripravené na špeciálny spôsob, hovoria mu Harasa. Darčeky sa väčšinou nedávajú, iba deti dostávajú nové oblečenie.

Na Novom Zélande sú Vianoce v lete

Na Novom Zélande prichádzajú Vianoce v strede letných prázdnin. Veľa ľudí má doma vianočný stromček a ozdobujú ho tak ako ľudia v USA a Anglicku. Mnohí Novozélanďania však majú vianočný obed v podobe barbecue, čo sa stáva čoraz viac populárnym. Jedlo urobené v štýle barbecue sa pripravuje z plátkov šunky a dokonca aj z jeleňa alebo iného exotického mäsa, používajú sa aj krevety a morské ryby.

Populárne sú dezerty, medzi nimi horúci ovocný puding so zmrzlinou, studené ovocné šaláty, želé a zmrzlina. Klasické vianočné jedlé však sú pečené kurča, pečené jahňacie mäso, studená šunka, teplá zelenina, ako sú zemiaky, tekvica, sladké zemiaky – bataty a hrášok. Populárnou začína byť aj kapusta. Darčeky sa otvárajú pred vianočným obedom.