Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vianoce v Betleheme sú bez návštevníkov zo zahraničia smutnejšie

Jeruzalem, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Izrael sprísnil opatrenia na štátnych hraniciach v spojitosti s novou mutáciou koronavírusu, ktorá môže byť nákazlivejšia než ostatné doposiaľ zaznamenané mutácie.

Jeruzalem 24. decembra (TASR) - Smutnejšie vianočné oslavy než obvykle sa budú vo štvrtok konať v Betleheme - meste, kde sa podľa Biblie narodil Ježiš. V dôsledku cestovných opatrení, ktoré v súvislosti s koronavírusovou pandémiou zaviedla izraelská vláda pre návštevníkov zo zahraničia, budú prázdne nielen miestne pohostinstvá, ale bez pútnikov bude aj betlehemské Námestie jasličiek, píše agentúra DPA.

Na poludnie má na toto námestie v Betleheme doraziť tradičná kresťanská procesia, ktorá v priebehu predpoludnia vyrazila z jeruzalemského Starého mesta a vedie ju latinský patriarcha Pierbattista Pizzaballa. Betlehem - v súčasnosti palestínske mesto - leží na území západného brehu rieky Jordán, južne od Jeruzalema.

Pizzaballa, najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi vo Svätej zemi, bude potom výlučne len v prítomnosti kňazov celebrovať polnočnú omšu v Chráme Narodenia Pána, postavenom na mieste údajného Ježišovho narodenia.

Na západnom brehu Jordánu - v Predjordánsku - platí v súvislosti s koronavírusovou pandémiou už niekoľko týždňov čiastočný zákaz vychádzania a nikto nesmie vyjsť z domu od večera 19.00 h až do rána 06.00 h tamojšieho času.

Izrael sprísnil opatrenia na štátnych hraniciach v spojitosti s novou mutáciou koronavírusu, ktorá môže byť nákazlivejšia než ostatné doposiaľ zaznamenané mutácie.

Na územie krajiny nesmú vstúpiť nijakí cudzinci. Premiér Benjamin Netanjahu však uviedol, že existujú výnimky z tohto opatrenia, ako napríklad diplomati.