Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Vianočný stromček určený Vatikánu už prevážajú z hôr v regióne Piemont

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Po vianočných sviatkoch sa drevo zo stromu použije na výrobu hračiek pre deti. Ich rozvoz zabezpečí konfederácia národných katolíckych organizácií Caritas.

Vatikán 21. novembra (TASR) - Jedľa, ktorá bude počas vianočných sviatkov stáť uprostred Námestia svätého Petra vo Vatikáne, bola v utorok už na ceste do cieľa. Vezú ju zo severozápadného talianskeho regiónu Piemont a vo Vatikáne ju rozsvietia 9. decembra o 17.00 h miestneho času (SEČ). TASR prevzala správu z tlačovej agentúry ANSA.

Tento pápežov vianočný stromček vyzdvihol v pondelok vrtuľník z údolia Maira v horách v provincii Cuneo v regióne Piemont. Následne ho naložili na nákladné auto, ktoré ho preváža do Vatikánu.

"Tu v Piemonte sú stromy dôležité, nerúbeme ich bezdôvodne," povedal guvernér regiónu Alberto Cirio, ktorý odprevádzal strom na cestu k pápežovi.

"Túto jedľu bolo potrebné vyrúbať, lebo hrozilo, že po 56. rokoch spadne. Vyrúbanie stromu už bolo naplánované a schválené úradmi regiónu," dodal guvernér. Trval na tom, že nešlo o "žiadnu zbytočnú obeť".

Cirio dodal, že po vianočných sviatkoch sa drevo zo stromu použije na výrobu hračiek pre deti. Ich rozvoz zabezpečí konfederácia národných katolíckych organizácií Caritas.