Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Počas protestov v Bielorusku bolo v nedeľu zadržaných vyše 580 ľudí

Stúpenci bieloruskej opozície blokujú ulicu počas zhromaždenia proti oficiálnym výsledkom prezidentských volieb 11. októbra 2020 v Minsku. Foto: TASR/AP

Mobilný internet opäť nefungoval. Pre verejnosť uzavretých bolo aj niekoľko staníc metra v centre Minska.

Minsk 12. októbra (TASR) - Na nedeľných protestných zhromaždeniach v Bielorusku bolo zadržaných viac ako 580 demonštrantov. Informovala o tom agentúra TASS, ktorá sa odvolala na ich menný zoznam zverejnený bieloruským ľudskoprávnym centrom Viasna.

Nedeľné protesty opäť sprevádzali brutálne zákroky polície, ktoré si vyžiadali desiatky zranených. Na viacerých miestach došlo k priamym stretom medzi demonštrantmi a zasahujúcimi bezpečnostnými zložkami, ktoré použili na rozohnanie davu aj vodné delá, obušky a ďalšie špeciálne vybavenie.

Medzi zadržanými je aj architekt Nikita Domračev - brat bieloruskej biatlonistky, štvornásobnej olympijskej víťazky Darje Domračevovej.

Podľa Viasny bolo v nedeľu zadržaných aj viac ako 40 zástupcov médií. Väčšinu z nich medzičasom prepustili na slobodu.

Mobilný internet opäť nefungoval, dodal bieloruský nezávislý portál TUT.by. Pre verejnosť uzavretých bolo aj niekoľko staníc metra v centre Minska.

K ďalším násilnostiam v Bielorusku došlo len deň po tom, ako deklarovaný víťaz augustových prezidentských volieb Alexandr Lukašenko v sobotu vo vyšetrovacej väznici Výboru štátnej bezpečnosti v Minsku stretol s 11 predstaviteľmi opozície zadržanými pred augustovými prezidentskými voľbami alebo tesne po nich.

Prítomný bol aj bývalý bankár Viktar Babaryka, ktorého vzali do väzby krátko po tom, ako zverejnil zámer kandidovať vo voľbách proti Lukašenkovi, či predstavitelia opozičnej Koordinačnej rady Lilija Vlasavová a Maxim Znak.

Obsah rozhovoru Lukašenka s predstaviteľmi opozičných štruktúr nebol zverejnený, ale v nedeľu večer boli dvaja účastníci tohto stretnutia prepustení.

Po stretnutí vo väznici KGB štáb Lukašenkovej hlavnej vyzývateľky v augustových voľbách, Sviatlany Cichanovskej, informoval, že sa prvýkrát po štyroch mesiacoch mohla telefonicky rozprávať so svojím väzneným manželom, blogerom Siarhejom Cichanovským, ktorý je veľkým kritikom Lukašenka a jeho vlády.

Masové protesty vypukli v Bielorusku po zverejnení výsledkov augustových prezidentských volieb, v ktorých Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov, zatiaľ čo Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované.

V dôsledku tejto manipulácie a brutality bezpečnostných zložiek voči pokojne demonštrujúcim účastníkom úradmi nepovolených protestných zhromaždení uvalila EÚ, ako aj viacero jednotlivých štátov, cielené sankcie na predstaviteľov bieloruského vedenia.

Členské štáty EÚ okrem toho z Minska stiahli svojich veľvyslancov na konzultácie - jediným štátmi, ktoré ešte v bieloruskej metropole majú svojich veľvyslancov, sú Taliansko a Rakúsko.