Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Vicepremiér Asó označil Japonsko za krajinu s jedinou ľudskou rasou

Japonský vicepremiér a minister financií Taró Asó. Foto: TASR/AP Photo

Asó, ktorý je zároveň ministrom financií a jedným z najvplyvnejších členov vlády premiéra Šinzóa Abeho, mal už v minulosti viacero vyjadrení všeobecne považovaných za necitlivé a diskriminačné.

Tokio 14. januára (TASR) - Japonský vicepremiér Taró Asó vyhlásil, že Japonsko je jedinou krajinou na svete, ktorá má iba jednu ľudskú rasu, jeden jazyk a 2000-ročnú monarchiu. Jeho výrok vyvolal kritiku, že ignoruje jednu domorodú etnickú skupinu, ako aj rasovú rôznorodosť Japonska, uviedla v utorok tlačová agentúra AP.

"Žiadna iná krajina okrem našej sa nemôže pochváliť tým, že už 2000 rokov má jeden jazyk, jednu etnickú skupinu a jednu dynastiu," vyhlásil v pondelok 79-ročný Asó.

Asó, ktorý je zároveň ministrom financií a jedným z najvplyvnejších členov vlády premiéra Šinzóa Abeho, mal už v minulosti viacero vyjadrení všeobecne považovaných za necitlivé a diskriminačné.

Asó sa v utorok ospravedlnil a podľa vlastných slov chcel predtým povedať, že Japonsko prežilo dlhý čas bez toho, aby zažilo výraznú migráciu alebo obsadenie inými etnickými skupinami.

Domorodý národ Ainuov žije na území severného Japonska tisíce rokov a bol oficiálne uznaný zákonom schváleným vlani za účelom ochrany a propagácie jeho kultúry.

V Japonsku žije tiež 2,7 milióna cudzincov, čo podľa oficiálnych štatistík predstavuje viac než dve percentá z celkového počtu 126 miliónov obyvateľov Japonska. Toto číslo zahŕňa i vyše 400.000 etnických Kórejčanov, z ktorých mnohí prišli do Japonska dobrovoľne alebo nútene počas japonskej koloniálnej nadvlády na Kórejskom polostrove v rokoch 1910 - 1945, ako aj približne 360.000 Kórejčanov, ktorí boli naturalizovaní.

Japonsko vlani zmiernilo požiadavky na udeľovanie víz, aby umožnilo väčšiemu počtu pracovníkov zo zahraničia vyvážiť nedostatok domácej pracovnej sily; populácia v krajine totiž postupne starne a rodí sa menej detí. Asó minulý rok povedal, že za nepriaznivý demografický vývoj môžu starší a bezdetní obyvatelia.