Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Vicepremiér Malty pre škandál v zdravotníctve končí vo funkcii

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Fearne povedal premiérovi Robertovi Abelovi, že odstupuje v národnom záujme, pričom poprel svoje pochybenie.

Valletta 11. mája (TASR) - Maltský vicepremiér Chris Fearne v piatok odstúpil z funkcie v súvislosti s korupčným škandálom týkajúcim sa vládnej koncesie na správu troch štátnych nemocníc z roku 2015, ktorá bola udelená dovtedy neznámej zdravotníckej skupine. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Fearne povedal premiérovi Robertovi Abelovi, že odstupuje v národnom záujme, pričom poprel svoje pochybenie. Zároveň požiadal Abelu, aby upustil od plánov navrhnúť ho za maltského člena budúcej Európskej komisie. "Jediné, čo súd zistí, bude moja úplná nevina," uviedol Fearne vo svojom rezignačnom liste premiérovi.

Fearne bol v čase, keď vláda odovzdala zmluvu o správe nemocníc spoločnosti Vitals Global Healthcare, mladším ministrom zdravotníctva. O niekoľko rokov neskôr sa v audítorskej správe zistilo, že pri rokovaniach s Vitals Global Healthcare pred uzavretím dohody bol "odsunutý na vedľajšiu koľaj".

Generálny prokurátor však v pondelok vzniesol voči Fearnovi a ďalším vysokým štátnym úradníkom obvinenia z podvodu a sprenevery. Abela sa postavil za svojho zástupcu a krátko po vznesení obvinení vyhlásil, že je presvedčený o jeho bezúhonnosti.

Po prijatí rezignačného listu požiadal svojho spojenca, aby prehodnotil svoje plány. Obvinenia nasledovali po štvorročnom vyšetrovaní, ktoré iniciovala skupina Repubblika zasadzujúca sa za právny poriadok.

Bývalý maltský premiér Joseph Muscat, jeho personálny šéf Keith Schembri a vtedajší minister zdravotníctva Konrad Mizzi sú obvinení z prania špinavých peňazí, úplatkárstva, obchodovania s vplyvom a založenia zločineckej skupiny.

Guvernér Maltskej centrálnej banky Edward Scicluna, ktorý bol v roku 2015 ministrom financií, je rovnako ako Fearne obvinený z podvodu a sprenevery. Všetci obvinení popreli svoje pochybenie. Dátum predvedenia na súd zatiaľ nebol stanovený.