Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Víchrica Dennis si v Británii vyžiadala životy dvoch ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V sobotu sa na pláži Herne Bay našlo telo tínedžera. Už skôr v priebehu dňa našli na pobreží pri meste Margate telo iného nezvestného.

Londýn 15. februára (TASR) - Dvaja ľudia zomreli v oblasti pobrežného grófstva Kent v čase, keď sa na Spojené kráľovstvo valí mohutná víchrica Dennis. Štvrtá pomenovaná víchrica tejto sezóny so sebou z Atlantického oceánu na Britské ostrovy prinesie prívalové vlny, lejaky a mimoriadne silný vietor so silou hurikánu.

Informovala o tom v sobotu spravodajská stanica Sky News.

V sobotu sa na pláži Herne Bay našlo telo tínedžera. Už skôr v priebehu dňa našli na pobreží pri meste Margate telo iného nezvestného, informovali záchranári.

Podľa meteorológov by mal vietor v nárazoch dosahovať rýchlosť až do 113 kilometrov za hodinu.

V niektorých častiach krajiny môže počas jedného dňa napršať mesačný objem zrážok.

Britská vláda povolala do grófstva West Yorkshire na pomoc armádu.

Na komplikácie a rušenie stoviek letov sa podľa stanice BBC musia v nadchádzajúcich dňoch pripraviť desiatky tisícok cestujúcich. Letecká spoločnosť Easyjet už napríklad zrušila 230 letov. Lety rušia aj aerolínie British Airways.

Na meškania a obmedzenia v doprave cestujúcich upozornili aj britské železnice.

Britský meteorologický ústav vydal množstvo výstrah platných pre takmer väčšinu územia.

Úrad životného prostredia varoval, že povodne v dôsledku víchrice Dennis môžu mať vážnejšie následky, než počas predchádzajúcej víchrice Ciara.

Víchrica Ciara, ktorá dostala v Nemecku pomenovanie Sabine, zabila po celej Európe osem ľudí, z toho dvoch v Spojenom kráľovstve.